Translate

tisdag 12 augusti 2014

Sista CES kvällen

Dagens åldring. En fin madam bofink som märktes här som ungfågel 2010. Hon kontrollerades 2011, men har sedan dess inte sets till. Välkommen åter!
Den 7 augusti blev äntligen en ringmärkarkväll utan regnhot. Varmt och vindstilla, men inte så värst mycket fågel. Nu var vi ganska fumliga och missade minst 3 fåglar och en trast som hade fastnat i tungan fick flyga iväg och vila upp sig. Totalt blev det 23 fåglar i nätet av 11 arter. Det hade kunnat bli 12 arter om jag inte funderat så mycket om det var en rörsångare eller kärrsångare, så jag släppte den fågeln som var en rörsångare,  utan att sätta på en ring!
Färg tyder på rörsångare och även notch/vinglängd, men annars var fågelns form och fötter mycket kärrsångarlika. Den var också tyst! Alla mina koll på arttillhörighet gjorde att jag glömde sätta på ringen. Skit oxå!
Fiiina! Jag får det till en blodröd ängstrollslända Sympetrum sanguineum, hane, eftersom den har svarta ben. Det skiljer den från den tegelröda ängstrollsländan.

Det var full styrka i tornet med Johannes & Jeanette, Johanna och Love, Erik, humlan och Karin som kom efter en stund.Även fotografen Andreas S från Hosjö dök upp.
Johanna, Love, Humlan Andreas i bakgrunden och Jeanette sittande, Karin och Erik
2 kärrsnäppor visade sig på bankarna tillsammans med en brushane och vi kunde konstatera att det är 2 ungfåglar kärrhökar som flyg-övar med föräldrarna. Lärkfalk och tornfalk flög runt liksom tranor och 2 fiskgjusar på långt håll. De sista två anar jag var ungfåglar som flyg-övade i termiker.
Idag var det Jeanette som fick prova på att bli biten av en törnskateunge. Men snygga är dom! Undrar om det är en ny kull som drar förbi eftersom de tre ungarna vi märkte förra gången verkar ha försvunnit.
Johannes märker en grönfink och mäter vingen. Hane, det gröna går ända in i fjäderspolen på handpennorna och stjärtens gula är mer än hälften med en tydlig avgränsning mot de mörka topparna.
Två ungdomar, Erik och blåmesunge

Kvällens lövsångare älskar att sitta kvar länge i handen och värma sig innan den flyger iväg.

Kvällens sista fågel blev en rödvingetrast. Jag försökte mig på att ta kort med bara röda färgen, men undersidan vingen var inte tillräckligt röd för att ge utslag. Lite läckert kort ändå.

Årets sista kvällsmärkning avslutas som vanligt med pannlampa. Månen är ju ovanligt stor just nu och det var härligt ljus när vi gick hemåt. Johannes med tub på axeln.

NÄSTA gång blir på fredag den 15 augusti , morgon. Troligen har jag assistenthjälp och solen ska skina.

Dagens fångst 7.8 23 fåglar av 11 arter. Det märks att de adulta sångarna flyttat, ungfåglar är kvar ett tag till..
Art
Adult
 Juvenil
Kontroll
Rödhake, Erithacus rubecula


2
Rödvingetrast Turdus iliacus
1


Ärtsångare, Sylvia curruca

2

Törnsångare Sylvia communis

1
2
Trädgårdssångare Sylvia borin

1
2
Lövsångare, Phylloscopus trochilus

3

Blåmes Parus caeruleus

2

Törnskata Lanius collurio

1

Bofink  Fringilla coelebs


1
Grönfink Chloris chloris
2
1

Sävsparv Emberiza schoeniclus


2
SUMMA   23
3
11
9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar