Translate

torsdag 2 augusti 2012

5 ljusloggar på idag

Ungfågel tornseglare som bara får en ring om benet
Vilket flyt vi hade med nät framför starholkar i Kniva ikväll. Vid 16.30 tiden for jag och Rebecka Jonpers ut till Leif & Elsa i Kniva. Vi tog upp de två näten vi har framför starholkarna och redan när vi pysslade med att få upp det andra nätet så satt det en i det första.  Totalt fick vi på 5 stycken ljusloggar på omärkta tornseglare och vi var klara först vid 21 tiden...men det är så spännande så det kändes som 20 minuter!

Vi ser alltid till att inte störa för mycket, så när en fågel har fångats så tar vi ner nätet från den holken för idag.
Efter att ha loggat 4 stycken adulta och plockat upp och ner näten sisådär 7-8 gånger så var vi var helt nöjda. Slutligen plockade vi ner nätet även framför holk nr 4 där vi väntat längst eftersom det var en ologgad adult där och redan hade en av de 2 ungarna flugit ut..När nät och allt var ihopplockat och vi var på väg att gå..då sa Leif... det flög in en i holk 4! Ja, ni skulle se oss kutande efter stege och socka att stoppa i hålet.  Vi fixade det och lyckan var stor när det visade sig vara den omärkta som vi väntat på! Helt otroligt att även höjdrädda "jag" stod på höga vingliga stegar mot tallstammar. Tack Leif för peppningen och att du höll i stegen!

Elsa vid nätet holk 4 i Kniva
Nu har vi två loggar kvar. Bjurs har en adult och ungar omärkta. I Kniva är det kvar en ad i vardera häckning holk 1, 3 och 6. Med samarbete mellan tornseglarna och familjen Roos och Liss/Zetterberg ska vi nog klara av att få på dessa två loggar innan våra vänner flyger mot Afrika!
Leif har stenkoll på sina tornseglare.   Foto: Rebecka Jonpers
Johannes, Jeanette och jag inväntar rapport


Jag högt upp på stege "GULP" Foto Rebecka Jonpers
och plockar ner några ungar som tas ur holken.

Nästa märkning är CES nr 10 vid Kyrkbytjärn torsdag den 9 augusti , kl 16-21 är näten uppe. Välkomna!

1 kommentar:

  1. Hej Gittan! Kul att det går bra med loggrarna, och vi får hoppas att de kommer tillbaka nästa år. Jag har bara fått tillbaka 2 st på de 12 nattskärrorna som vi loggade förra året (och datan på den ena är riktigt intressant), men vi har loggat 15 nya i år. Så nästa år blir riktigt spännande för nu har vi 25 st inom ett koncentrerat område. Var ute i natt och tog en hona och hittade ett använt bo som det blir hårdbevakning på nästa år. Ha en bra fortsättning. /Urban R

    SvaraRadera