Translate

söndag 19 augusti 2012

Enkelbeck och första blåhaken

Årets första blåhake var blå en blå och grann ung hane som börjat flyttningen mot Indien?
Den elfte CES morgonen , av tolv, började vindstilla, fuktmättad men dimlös. Perfekt ringmärkarväder! Men  när klockan började närma sig sju hade vi bara fått nio fåglar i nätet och vi undrade vad det kunde bero på. Sen kom det igång och på slutet av märkningen hade de unga lövsångare börjat röra på sig. Hösten är på gång och nattflyttarna vilar upp sig och börjar födosöka först när dagsvärmen kommer.
En ruggande gammal svarthätta, en av de sträckande sångare
som dök upp lite längre farm på dagen
Jonatan & Johannes gick allra först vid en av morgonrundorna och blev helt plötsligt väldigt uppspelta. Det var årets första vackra unga blåhake som de plockade ur sparvnätet. Den var dagens goding fram till sista rundan då en enkelbeckasin damp in i träsknätet när Magnus skulle plocka ner det. Andra enkelbecken på märkplatsen, den förra var i maj 2003.
Linnea var dagens fågelbärare och höll god koll på innehållet
Tre gulsparvar, lika många som på hela förra året. Här en ung hane som
redan hunnit få det vackra mörkbruna  halsbandet
Sävsångarna verkar ha gått bra i år, tyvärr verkar törnsångare vara de som misslyckats vid vår märkplats. Gulsparven dyker alltid upp först på hösten numera och verkar minska hos oss. Ska bli intressant och se om det är en liknande tendens över hela landet.

Det var full fart i tornet med många tubar uppställda på rad. Förutom bra hjälp av det vanliga J, J, J & Jeanette teamet, så var Borlängeskådarna Magnus & Linnea på plats liksom en studiecirkelgrupp från Borlänge ledda av Lars Erik Nilsson.  Jan kom från ringmärkarkursen i Kvismaren och fick greppa tången en del och Henny Sahlin hade plockat fågel förr och var till hjälp på en gång. Fredrik höll ställningarna i tornet. Vi fick bland annat se mosnäppa, kärrsnäppa och en ung vattenrall.
Fredrik. Magnus, Henny och Jan kollar in en bivråk som låg och cirklade fint
Underbar blick!
Vilken ålder mån tro?

Läcker fågel!


 Stort tack till J, J, J (Johannes, Jonatan & Jakob) som tog ner buskagen så vi kan se vadarbankarna bra nu. Dagen avslutades med en titt på nötkråkan vid Vika kyrka. Perfekt obs på kyrkspiran!

hann inte få upp kameran i tid, men det syns väl att det är en
nötkråka..fniss!?
Nästa gång blir troligen på lördag morgon den 25 aug - men kolla bloggen dagen innan ifall väder eller jag får andra idéer.

18 augusti märkingen gav 14 arter
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Enkelbeckasin
1


Järnsparv

1

Rödhake
1
1
2
Blåhake

1

Koltrast

1

Sävsångare

3
1
Ärtsångare
1
1

Törnsångare
1


Trädgårdssång

1
1
Svarthätta


1
Lövsångare
1
6

Blåmes

4
3
Talgoxe


1
Gulparv

3

Summa  36
5
22
9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar