Translate

måndag 13 augusti 2012

Sista ljusloggern på!

Sista loggade tornseglaren i Falun 2012 färdig att släppas. Foto:Birger Roos
I fredags for vi till Kniva för att sätta fast de två återstående ljusloggarna trodde vi. Alla tornseglarfantaster var med. Johannes, Jeanette, Rebecka, jag och så de bofasta Leif & Elsa. Vi började sätta upp ett nät och vips satt en adult tornseglare i nätet...innan vi var klara. Naturligtvis fastnade vi med nätet i holken och seglaren slet sig och flög iväg. Svordomarna var många!
Jeanette för protokoll och Leif håller koll på näten
Två nät kom sen upp och en holk sattes på spaning. Det slutade med två redan loggade i fångsten som vi släppte på direkten och en ologgad. Den fick en ljuslogger och vi ringmärkte de kvarvarande ungarna. Så satt något i nätet igen..men det sprattlade inte lika graciöst som en seglare. Det visade vara sig den unga större hackspetten som vi tidigare sett. Vi hade inte med några ringar i hackspettstorlek, så den fick flyga efter lite omklappning. Därefter gav vi upp i Kniva, denna sena fredagskväll. Vi törs knappt berätta om våra fredagsnöjen för vänner...sitta och stirra på holkhål!
Ung hackspett som hamnade i tornseglarnätet.
Sista ljusloggern .  Otroligt små och behändiga.
En logger kvar, bara att fara till Boda i Bjurs efter jobbet idag och försöka ta den kvarvarande adulta i knutholken. Jag och Rebecka kände hoppet. Men när vi kom fram fick vi höra att Birger & Gunilla Roos inte sett en enda seglare i luften på hela dagen. Suck! Men himlen sprack upp och snart sågs det några prickar på skyn, och de kom närmare. Plupp, så flög det in en i norrholken efter bara 20 min. Jippi! Vi hoppade högt och höll alla tummar att det skulle vara den ologgade. Ja, det var rätt fågel! Vi ringmärkte också ungen som var en fet livlig krabat.
Rebecka ber till högre makter att det är den ologgade som vi väntar in
att den ska hinna mata ungen. Sockan i hålet och spänningen är olidlig!
 

Sista Falu seglaren har just fått logg.
Vi väntar att snabblimmet på knuten ska torka

Sista seglaren har Birger just släppt och Gunilla hjälper honom att följa den med blicken.
Jodå, som vanligt kom andra seglare och mötte upp den

Nu har vi 16 loggar satt i Falun denna sommar. Spänningen är olidlig om de kommer tillbaka nästa år efter en vinter i Afrikas tropik? Håll alla tummar!
Av Knivas 6 häckningar så har vi ljusloggat 10 adulta och ringmärkt 1 + 3 +2 +2+ 2+ 1 ungar.
Av Bjursås 3 häckningar har vi ljusloggat alla 6 adulta och ringmärkt 2 +2 +1 ungar.

CES märkningen vid Kyrkbytjärn ska vara på lö, men kan bli sö morgon. Håll utkik på den här bloggen utifall jag ändrar till sö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar