Translate

lördag 28 juli 2012

Full rulle

Birger släpper Bjurs femte ljusloggerförsedda tornseglare för i år
Mellan regnen har jag och teamet jobbat hårt för att sätta ljusloggar på tornseglare och att genomföra den vanliga CES märkningen. Tornseglarmärkningen har varit segare än väntat...Ja, vänta var just rätta orden. Vi har setat i timtal och stirrat på ett hål i väggen eller hål i holken med förhoppningen att en seglare ska rassla in. Vi vet ju exakt vilka vi önskar fånga, så det har varit mycket retsamt när seglare i alla andra hål flyger in och ut, men i just den utvalda holken är det lugnt.
Jeanette, Leif, Rebecka & Johannes sätter upp nät vid holk 5


Därefter var det bara att vänta och vänta...



Första tornseglaren loggad i Kniva

Det var med spänning vi begav oss till Kniva i torsdags morse den 26 juli, där det finns 5 häckningar. Leif Liss och Elsa Zetterström pysslar varsamt om sina seglare och har perfekt koll på häckningarna i starholkar på gårdens tallar. Vi åkte dit med målet att fånga föräldrar och 2 ungar i holk 5.  Efter 2 timmars väntan och misslyckande i holk nr 4 där en fågel studsat i nätet, så  flög det till slut in en fågel i holk 5. Gissa om vi blev upphetsade! Vi, Leif jag & Rebecka tokhöll ett nät framför holken och Jeanette satt i krokställning hängande mellan holken och nätet..ja, det skulle ha filmats! Normalt är fåglarna inne och matar mellan 3-5 min. Men denna kom aldrig ut. Våra armar darrade av att blåhålla nätpinnarna och Jeanette häll på att ramla ner! Till slut gav vi upp och lyfte på holk-taket och plockade ut fåglrna.. Något vi gör i sista fall eftersom vi är rädda att störa. Dessa ungar var i stort sett flygfärdiga, så det kändes lugnt. Det blev alltså 1 adult som fick ljuslogger och 2 juvenila fick en ring om foten....ganska dålig utdelning efter 3 timmar och 5 mils bilåka! Men vi kommer igen. Vi skulle vara där ikväll - men tänk..det regnar! Försöker i morgon bitti innan 4 dagars semester till östkusten paddelvatten. OCH VARFÖR BLIR DET VIT TEXTBAKGRUND HELT PLÖTSLIGT?
Bjurs seglarna gav bättre utdelning i fredags 27 juli. Bara 2timmars väntan och 2 loggerförsedda och 2 ungar märkta. Nu har vi satt på 6 ljusloggers och hoppas hinna få på ytterligare 10 innan de ger sig av mot Afrika.
Vi börjar bli ganska vana av att vänta. Här sitter Rebecka & Jeanette
i Bjursås.

Minst fyra händer, glasspinne och snabblim är bra att ha vid ljuslogger
placering på tornseglarens rygg.


Kyrkbytjärn och CES märkning nr 9, 26 juli
Rödstjärtunge
 Ja, torsdagens 9:e omgång blev årets finaste ringmärkarkväll vad gäller väder i alla fall! Glad överraskning 1 var att Jeanette sytt nya påsar av Johannes gamla bamsepåslakan. 

Jeanette har givit ringmärkarplatsen ett lyft
med nya bamsepåsar. Även karbinhakar i storleksfärg underlättar sorteringen 

Överraskning 2 var att Johannes fått 200 X och bjöd på fantastiskt god kaka. 

Johannes har fått 200 X! Jippi, fisar med kaka i fält.

Överraskning 3 var att vattnet sjunkit undan så det gick nästan att ta sig runt till alla nät med gympadojor. Jonatan gick som vanligt i foppaskor och shorts när vi andra stövlade runt. Alla tre J:a var där (Jonatan, Johannes & Jakob) och de gjorde en god insats genom att kapa buskaget som skymt vadarbankerna. Nu fick vi fin vy på grönbenor, enkelbeckasiner, tärnungar och de andra såg en adult rörhöna ...som jag missade. Syskonen Markus & Malin tillsammans med morfar Jan Berglund fixade ett hål i bordet till parasollet. Tack alla för assistans. Övriga besökare var Olle L, Hans, Tanja och mini Ersson. Ringmärkte gjorde även Jeanette och premiär för Rebecka.
Kvällens första rundor var mycket givande med fulla påsar, men ungfåglarna verkar redan ha dragit söderut redan. Ja, i stort sett alla skrattmåsar var försvunna för denna sommar! Därefter tunnade det ut och slutsumman blev endast 25 fåglar. 19 nymärkningar och 6 kontroller. Årets första ungfågel av sävsångare fångades. Vi saknar törnsångare, ärstångare , sävsparv och gulsparv.
Rolig obs var en pille som drog runt över tjärnen i två vändor. Trolig adult hona, ljusmagad, bred och stor.

Olle plåtar rödstjärtungen som håller stjärten ståtligt  i luften

Rebecka ringmärker sin första fågel, en blåmesunge.

Nästa ringmärking planeras till torsdag kväll den 9 augusti. 16 - 21 som vanlig kvällsmärkning. Ändringar meddelas här senast dagen innan.
 Dagens fångst CES nr 9, 26 juli.

Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Rödhake

1

Rödstjärt

1

Björktrast
1
1

Taltrast
1
1

Rödvingetrast
1


Sävsångare
1
1
3
Trädgårdssång
1

1
Lövsångare
2
3

Blåmes

1

Taoxe

1

Bofink
1

2
Sävsparv
1


Summa  25
9
10
6




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar