Translate

söndag 22 juli 2012

Tornseglarna förses med ljuslogga

Tornseglarna förses med ljusloggers. Foto: Birger Roos

Pilligt! Foto: Birger Roos

Ljusloggern är fastknuten och limmad. Foto: Birger Roos

Slutlig avcheckning av att allt sitter rätt och vingarna är helt rörliga. Foto: Birger Roos

Jeanette satt och glodde på hålen i husväggen och väntade...
För andra året i rad så körde vi igång tornseglarprojektet på allvar. Jag & Jeanette äntrade Birger & Gunilla Roos trädgård i över 5 timmar. Mest satt vi och stirrade på hålen i husväggen...och frös. Framåt 22 tiden var det bara 8-9 grader i luften så då avbröt vi. Häckningar fanns i holk 1, holk 5 och bakknutsholken. De i holk 3 hade övergivit sina ungar som låg där döda...synd!

...och Gunilla & Birger tittade högt, bjöd på kaffe och kaka och väntade...


..och även Tessan tyckte det blev lite långrandigt med denna väntan


Lycka att vi fångade en av våra kompisar från förra året med en ljuslogga på. Den häckar i holk 1 och blev befriad från lasten och fick en ny, lättare modell påsatt. Det är intressant att få svar på om den övervintrar på samma plats, ja, svar får vi bara om vi lyckas fånga den än en gång nästa år. Ljusloggan som är kalibrerad och igångkörd av Lunds universitet via prof Susanne Åkesson ska ha registrerat var vår tornseglare varit på 20 km när, hela vintern. Olidlig spänning att få svar om allt fungerat i det lilla chipset! I senaste numret av Forskning & Framsteg finns en artikel om just detta projekt skrivet av Susanne och hennes man Anders Hedenström.
Vi fångade ytterligare 2 adulta fåglar i holk 1 respektive holk 5. De i holk 3 har lämnat 3 döda ungar? Vi misslyckades att vänta in den sista adulta i holk 5. Där var ungarna såpass stora så att de förseddes med ring. Nu måste vi dit igen och fånga den vi ännu inte loggförsett innan ungarna flyger ur boet. Blir nog i slutet av veckan. Ungarna i holk 1 var något små för att ringmärkas. En holk till finns med tornseglare, men de ruvar ännu.
Birger får äran att släppa vår gamla vän som återkom med en ljuslogga på ryggen som vi
monterade av. Därefter satte vi på en ny. Trevlig resa i vinter! Kom gärna åter igen!

Ytterligare en plats med flera häckningar finns i Kniva som vi ska försöka förse med ljuslogger. Det ska bli spännande att se hur det går att plocka ur de starholkar som de häckar i?
Mina tornseglarholkar på väggen här i stan verkar inte locka till sig tornseglare. Dom får nog flytta till familjen Crisander-Granström i Hedensgård.

I veckan som kommer blir det en "vanlig" CES märkning på torsdag 26 juli mellan kl 16 - 22 om allt går enligt planerna (med syfte på vädret). Jag återkommer här på bloggen om det blir förändring.
Gittankvittran

2 kommentarer:

  1. Hej! Hoppas att du får riktigt intressanta data från loggen. Vi har plockat av 2 loggrar från våra Nattskärror och försätt 15 nya med logg. Datan från den ena loggen verkar vara riktigt intressant avseende flyttning och övervintring. /Urban

    SvaraRadera
  2. Jätte spännande! Du måste ge rapport om var de varit under vintern. Jag håller alla tummarna för att våra loggers från förra året(dina 2 och min 1) har fungerat hela tiden.
    I morgon ger jag mig ut igen och ska märka och loggerförse tornseglare på en ny plats här i Falu trakten. Alltid lite pirrigt. Fastnar dom i näten? Lyckas vi att sätta loggern helt perfekt? Blir de störda? Därefter väntar 7-8 timmars CES ringmärkning. Man kan ju undra om man är helt galen???

    SvaraRadera