Translate

måndag 5 september 2011

HÖKSÅNGARE

Höksångare, ungfågel, för första gången i Kyrkbytjärn

Inte var dag jag får ringmärka en vanlig måndag. Inte var dag jag får länsråd och landshövding som hjälp vid ringmärkning. Inte var dag som en adult havsörn flyger förbi - och framför allt inte var dag som jag får en HÖKSÅNGARE i näten. Men just denna morgon var en sådan dag!

Länsstyrelsen firade i fält och bokade en ringmärkarmorgon. Första rundan gav bra fångst, med bland annat en redan märkt domherre. Kul var hela 57 grågäss som flög över huvudet , en ung vattenrall i vassen och en duvhök runt tornet. Så kom de 15 som skulle guidas och då hängde den där. Den stora maffiga höksångaren som troligen kommit upp med de sydliga vindarna. Storlek 3 i ring - som en trast. Efter att jag larmat ut den så hann även 5 stycken Falubor komma och se rariteten. Just när fågeln ringmärktes så kom en adult havsörn flygandes över Kyrkbytjärn. Är det det som kallas ketchupeffekt?
Länsrådet Inger Eriksson släpper höksångaren. Landshövding Maria Norrfalk, miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson och informationschef Anders Rose´n tittar på. En raritet med fint sällskap!
Tyvärr missade ett gäng från lärarhögskolan höksångaren, men de fick en snabb guidning i ärtsångare och törnsångare.

Onsdagens märkning med Vikaskolan blir inställd eftersom det ska regna då. Vi hoppas på nästa vecka.
Ung domherre
Dagens fångst blev 20 st fåglar fördelat på 12 arter:

Art

Adult

Juvenil

Kontroll

Järnsparv

1

1

Rödhake

1

1

HÖKSÅNGARE

1

Ärtsångare

1

1

Törnsångare

2

Svarthätta

1

Lövsångare

1

Blåmes

1

Talgoxe

3

Grönfink

2

Grönsiska

2

Domherre

1

Summa märkta 20

6

8

6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar