Translate

söndag 11 september 2011

Blåhakemåltid


En härlig septemberlördagsmorgon. Vi tog sovmorgon och näten kom upp först vid 8-tiden. Jeanette, Johannes och mormor Anita slöt upp. Solen sken och vi njöt härliga rundor.
Hösten märks i domherrar, järnsparv , rödhakar och äntligen några talgoxar. Jag undrar hur läget har varit för dom. Vi har knappt haft en enda på hela sommaren.
Vid 9-tiden fick vi en ung och blå blåhakehane. Alltid lika glädjande att se dessa pärlor på nära håll. Lyckan varade i nästan två timmar. Då ropar Johannes "Sparvhök lågt mellan näten!" Han rusar fram och ser hur en sparvhök studsar till i nätet och kvar hänger en ljummen blåhake som sparvhöken troligen tappade i nätet. Sorgligt att se att det var "vår" blåhake som vi nyss glatt oss åt. Egentligen var det än mer synd att vi skrämde sparvhöken så att den inte åt upp blåhaken - på så vis dog den ju i onödan!
Knepigt med talgoxebestämning. Här ses en tydlig gammal hane till vänster, med blå handtäckare, ung hona till höger, med gråa handtäckare.














Så en talgoxe med blå handtäckare vilket tyder på adult, runda adulta stjärtpennor - men gul ungfågeltecknad på huvudet!


















Dagens resultat gav 32 fåglar av 11 arter.

Art

Adult

Juvenil

Kontroll

Järnsparv

1

Rödhake

1

3

2

Blåhake

1

Taltrast

1

Svarthätta

2

1

Lövsångare

2

Blåmes

3

Talgoxe

2

1

1

Grönfink

1

2

Grönsiska

1

Domherre

1

1

Sävsparv

1

4

Summa märkta 32

8

16

8


Endast en märkning återstår vid Kbtj - på onsdag med åk 4 i Vika.
Gittankvittran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar