Translate

lördag 30 maj 2015

RM 4 -två vänner från 2013Hona större hackspett Dendrocopos major med aktiv ruvfläck. Hon  fastnade tillsammans med sin make. Denna hona märkte jag 8 juni 2013, se längre ner
Vackra undre täckare


Afrikaflyttarna droppar in - liksom regnet! Som vanligt började det regna innan vi fått ner näten - men vi är ganska vana numera! Dagens ringmärkning, CES nr 3, den 30.5 började fint med sol och ganska vindstilla ...och slutade med hård blåst och regn. Varmt var det aldrig! 
20 fåglar av 10 arter fångades varav 5 var kontroller. Tysk Jan och Hasse Hedin kom tidigt och snart anslöt Karl-Erik Sundberg. Framåt dagen dök Petrus Tengnér med Hugo Atterbrand och Simon Winberg och en kort stund dök Stefan Löfgren upp.Roligast var nog denna hackspettshona som jag trasslade ur nätet för tredje gången sedan 2013. Hon hade en ny kille med sig. Mer om det nedan. Lustigt så fångade vi ännu en fågel som ringmärktes några veckor innan, den 17 maj 2013. måste varit ett bra år som gav livskraftiga fåglar!

Men allra första, innan dagens ringmärkning, en bild från i måndags då Helmer Nylander fick se sin första myrsnäppa i Sellnäset. Alltid kul att få vara med på nya upptäckter och X!
Helmer Nylander har just sett två myrsnäppor Calidris falcinellus i Sellänget. Magnus Fridolfsson och Eva Källebrink i bakgrunden.Pappa Björn och Kalle kom inte med på bilden.
Dagens vanligaste fågel. Fem stycken trädgårdssångare Sylvia borin fångades.
En hona sädesärla Motacilla alba. Ringmärkt 2013 den 17 maj som 2+ av Jeanette. Kontrollerades 16 maj och 8 juni 2014 av mig. Nu är hon här och häckar igen med rejäl ruvfläck! Märk hur även adulta har ruggräns mellan större täckare 5 och 6. Breda fina fina bräm och runda handtäckare. Fin gammal dam!
Sävsångarna Acrocephalus schoenobaenus är här! Hoppas ni hittar insekter i kylan!
Herr och fru grönsiska Carduelis spinus fastnade i näten, där honan hade tydlig ruvfläck!
En sävsångare Acrocephalus schoenobaenus och Hugo. Det var en julklapp att få vara med under en fågeldag. Här fick han verkligen fågelkontakt!. 
Kompisen Simon fick också släppa en fågel, denna gång en trädgårdssångare Sylvia borin
Hugo frågade mig om vi får några stora fåglar när vi gick ut för en runda. Tja, jag berättade om duvhöken, tornfalkarna, krickan, skator, skogssnäpporna , enkelbeckasinen och så hackspettar förstås...dom fastnar så eländigt i näten med klorna.
- Hackar dom inte hårt? frågade Hugo. Lite kaxigt svarade jag, äsch, lite blod kan det bli....och vad sitter i nästa nät. Jo TVÅ stycken större hackspettar! Där fick jag!! Men det blev oblodigt, bara massa småstick av klorna.
Hona större hackspett Dendrocopos major. Ruvfläck visar att hon häckar i närheten
Fotot ovan från 8 junij 2013 när jag plockar henne ur nätet. Hon var redan då mer än 2 år  gammal.
Hane större hackspett Dendrocopos major, satt i samma nät som honan i år och även han med aktiv ruvfläck! Dom har nog något ihop :-)!

De sista två fåglarna som vi fångade när näten skulle ner och det började smådugga,  var dessa två finingar. Båda unga hanar från 2014, vilket syntes på juvenila större täckare och slitage.

Svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca, 20 hane
Buskskvätta Saxicola rubetra, 20 hane

Nästa gång är planerad till den 7 juni, morgonmärkning även då...gäääsp!/ Gittankvittran

Dagens fångst, 30.5  gav  20 fåglar av 10 arter

Art
Adult
Juvenil
Kontroll
St hackspett Dendrocopos major
1

1
Sädesärla Motacilla alba


1
Buskskvätta Saxicola rubetra
1


Sävsångare Acrocephalus schoenobaenus
2


Trädgårdssångare Sylvia borin
5


Sv.v.flugsnappare Ficedula hypoleuca
1


Blåmes Parus caeruleus
1

1
Talgoxe Parus major
1

1
Grönsiska Carduelis spinus
2


Sävsparv Emberiza schoeniclus
1

1
SUMMA    20
15

5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar