Translate

torsdag 10 augusti 2017

7 augusti, sista kvällsmärkningen

Två första fåglarna som ringmärkets denna kväll var två ärtsångare Sylvia curruca. De flyttar sent och besöker oss i augusti och ända in i september.
En skön augustikväll den 7 augusti fick bli den sista kvällsmärkningen inom CES projektet. Nu återstår bara två mornar inom standardiseringen. Regnhotet låg över oss ända fram till start, sedan lättade det upp. Jag trodde att det skulle bli väldigt mycket fåglar när regnet tryckt ner dom, men icke. Det verkar som om det bara är ruggande adulta kvar och så några ungfåglar. Totalt fångade vi 24 st varav 9 adulta, 9 juvenila och 6 kontroller. Att få 11 arter på 24 fåglar är mycket bra. Vi har en härlig blandning arter längs Sörboån. 
Rödhakens ungar Erithacus rubecula, börjar bli tonåringar och få rött skägg.Här har Jennie precis ringmärkt en individ.
Svarthättans ungfåglar Sylvia atricapilla, har brun hjässa. Den här avslöjar att den håller på att bli en hane genom att några svarta fjädrar redan vuxit ut på hättan.  Honorna förblir bruna.
Fint foto på TEAM J - Jennie, Jea och Jan - och Stig-Åke! J & J har just ringmärkt varsin lövsångare Phylloscopus trochilus.
Siv Carlgren kom förbi och fick släppa en ung rödhake Erithacus rubecula
Kontroller av två entitor Parus palustris. Den ena var ringmärkt som ungfågel i september 2014 och har kontrollerats varje år sedan dess. Den andra är en ungfågel från förra året. Spännande att de håller sig i trakten.
Tyskjan koncentrerade sig hårt på att kolla vikten efter att ha ringmärkt denna rödhake Erithacus rubecula.

En buskskvättefamilj Saxicola rubetra, höll till vid nät 3 och vi lyckades fånga en av ungarna
Ottenby har sin gubbhylla och vi har vår :-). Peter, Urban och Stig-Åke.
När kvällen kommer stannar gärna lövsångarna Phylloscopus trochilus, kvar i handen en stund och värmer sig innan de flyger iväg.
Kompisen till den här svartvita flugsnapparen gav mig högre puls, men båda visade sig vara svartvita flugsnappare Ficedula hypoleuca.
Kvällen höll på att avslutas med en raritet...men det var falskt alarm. Jag tog ner näten längst bort i träsket och missade nästan att det satt en liten fågel i bortre, övre våden. Mörkret började lägga sig och när jag plockar ur den lugna lilla fågeln och får den liggande i handen så tycker jag mig se rödaktigt bröst i skymningen. En koll på stjärten och den har vita sidokanter. Jippi, en mindre flugsnappare säger jag till Stig-Åke som är med i träsket, och stoppar fågeln i påsen. Ropar till de andra att komma till tornet snabbt..-Vi ska ringmärka en raritet! Jag tar upp fågeln i påsen och Peter kommer just uppför trappan. -Men det där är ju en svartvit flug, säger han, -Kolla vingarna. Oj, oj, man kanske skulle kollat den från ovansidan innan jag basunerade ut en raritet. Men vi fick i alla fall snabbt ihop näten :-). Vi klarade slutet utan pannlampa, även om det var nära. 

Nästa gång blir morgon den 18, 19 eller 20 aug.

Resultat tisdagen den 7 augusti. 24 fåglar av 11 arter.
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Rödhake Erithacus rubecula
1
2
2
Buskskvätta Saxicola rubetra

1

Koltrast Turdus merula
1


Taltrast, Turdus philomelos


1
Rödvingetrast Turdus iliacus
1


Ärtsångare Sylvia curruca

2

Svarthätta Sylvia atricapilla

1
1
Lövsångare, Phylloscopus trochilus
4
1

Svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca
2


Entita Parus palustris


2
Sävsparv Emberiza schoeniclus

2

SUMMA   24
9
9
6


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar