Translate

söndag 7 maj 2017

6 maj säsongstarten


Skogssnäppa, tredje gången vi ringmärker den arten. Senast var 2013 och 2014. De häckar troligen längst bort i kärret.

Säsongstarten blev inte som tänkt den 7 maj. Både Yr.no och SMHI lovade regn på söndagskvällen. Vi kunde inte göra annat än köra dagen innan, alltså lördag 6 maj. När jag skriver det här den 7 maj, så har det åter stabiliserats...m,en inte lätt att veta. 

Ringmärkarteamet denna luftfuktiga kväll blev förutom jag, Jennie Löfgren och Stig-Åke Svensson. Trots sen ändring av datum hade vi 9 besökare i fågeltornet.
Årets första CES fångst. Lövsångare, vår vanligaste ringmärkarart vid Kbtj. Förutom lövisen är det Stig- Åke, Hols Anders och Olle ( suveränt duktig fågelskådare trots sina 6 år!) samt Jennie.

Vi fångade 17 fåglar varav 6 var kontroller, se längst ner. Här kommer en kavalkad på några av fåglarna vi märkteÄngspiplärka

Svartvit flugsnappare, hane. Ja, dom är ofta så här spräckliga eftersom det inte är lönt att byta alla fjädrar nere i övervintringsplatsen i Afrika. Honorna tycker ändå dom är snygga!

Blåmes, en skimrande vår-grann hane. Han ringmärktes 2014.En annan hane blåmes vi kontrollerade ringmärktes 2014 av Rebecka som ettåring (20) och har sedan dess återfångats varje år,. Det här var 8:e gången !

Blåmes hona, inte lika färggrann - äsch, färgskillnaden framgår inte så bra här på fotona

Sanna, Klara och Maja kollar in en lövsångarkompis som Stig-Åke ringmärkte förra året den 30 maj. Fantastiskt med dessa återvändare! Den har troligen gjort Kbtj - Europa, och kanske till och med  Afrika tor och retur!

Så här glad blir ringmärkare när man får ett återfynd från förra året!
Maja fick äran att släppa vår gamle lövsångarkompis.Gulmes? Nej, en blåmes som ätit insekter i blommande sälg. Den här blåmesen ringmärkte Jocke Granström hr i Kbtj 1 sept september 2016.

Nästa gång är planerad till FREDAG (står lö i schemat) 19 maj, kvällsmärkning dvs näten uppe från 16. Kolla även facebookgruppen "Ringmärkning i Falun" för eventuella ändringar.

Dagens fångst den 6 maj

Art
Adult
Kontroll
Skogssnäppa Tringa ochropus
1

Ängspiplärka Anthus pratensis
1

Lövsångare, Phylloscopus trochilus
3
1
Svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca
1

Blåmes Parus caeruleus
1
5
Talgoxe Parus major
2

Sävsparv Emberiza schoeniclus
2

SUMMA    17
11
6

 / Gittankvittran


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar