Translate

måndag 10 augusti 2015

Fin augustikväll med fyra trastarter


Finbesök i tornet av gamla och nya ringmärkarvänner. Från vänster Per Gustafsson, Henry, Elsa, Elin och Emma. I burken, en svarhätta  Sylvia atricapilla

Solen sken och allt var perfekt för en rigmärkarkväll. Det gav inte så mycket fågel, men tid för socialt fågelsnack och spaning. Åja, 27 fåglar som ringmärktes eller kontrollerades var ingen dålig summa. Men jämfört med förra gångens 60, så kändes det lite tamt. Dock fick vi hela 14 olika arter varav 3 var nya årsarter: buskskvätta, grönfink och rödvingetrast.

Nu är det augusti och sångarna har redan vänt söderut. Inga flugsnappare och endast en av vardera törn- och trädgårdssångare. Oväntat var att trädgårdssångaren var adult, eftersom gamlingarna brukar dra några veckor innan de yngre.

Gammal fin trädgårdssångare Sylvia borin med slitna bräm på fjädrarna. Hen byter fjädrar först när den nått Centralafrika. Den har ovanligt starka fjädrar som knappt ser slitna ut efter en säsong. Vanligtvis har de vuxna redan stuckit söderut, men denna kalla sommar så har de fortfarande haft ganska små ungar på plats och minst en vecka sena.
Svarthättan Sylvia atricapilla , här en gammal hane, byter däremot alla fjädrarna här efter häckningssäsongen. Den flyger inte lika långt, utan ner i Europa där den stannar under vintern. Ja, ibland blir till och med någon kvar i Falun!
En ungfågel svarthätta Sylvia atricapilla som ännu inte går att bestämma till hane eller hona eftersom alla ungfåglar har brun hjässa till att börja med innan de fått den första vuxna dräkten, får bli en hen!
Dagens enda mes, en adult blåmeshane  Parus caeruleus, släpptes av Elsa 
Elin släppte en ung rödhake Erithacus rubecula som börjar bli lite röd under hakan
Väldig färgskillnad på lövsångarnas Phylloscopus trochilus dräkter så här års! Den askgråa slitna dräkten på den adulta fågeln till vänster och den lysande ljusgröna fräscha på den juvenila, till höger
Lisen håller sin första fågel i handen - en lövsångare Phylloscopus trochilu

Kul fångst av ett par bofinkar Fringilla coelebs som satt bredvid varandra i nätet. De hade ringar båda två, honan var märkt 21 juni i år, och killen hon hade med sig var märkt redan i maj 2013 som en mer än 2 år gammal. 
Vi har fångat väldigt få fåglar med ringstorlek 2 i år, det här var årets första grönfink Chloris chloris. En riktigt snygg hane. Det är lätt att förstå att Linné kallade dom för  Nordens kanariefågel. Hasse för protoll i bakgrunden 
Även de två unga buskskvättor Saxicola rubetra vi fångade, var årets första. Var är alla buskskvättor? Förut fångade vi en hel del varje säsong! Visst är dom fina! Även här har ungfåglar prickig dräkt. Stjärten antyder hane! I bakgrunden Jenny och Glenn.
Augustikvällen kommer krypande och det är dags för trastar!
Sista tre vändorna kom det en hel del trast i näten. Vi missade tre trastar som rullade ur nätet eller släpptes. Vi märkte en av var av rödvinge-, tal- ,björk-, samt 2 koltrastar. 
Årets första rödbvingetrast Turdus iliacus. Vi hade en till i nätet , men den hade trasslat in tungan , så vi släppte den direkt efter mycket pillande. Den flög glatt iväg, men är nog lite svullen i mun imorgo
Ung taltrast Turdus philomelos
Kvällsolen ger fint sken och team Falu Bird Observatory,  som ikväll var extra förstärkt av värmlänningar, kämpar på trots ovanligt upplivade mygg som fått ny kick i värmen! Från vänster Glenn Costello, Per Gustafsson Lisen Vogt och Jenny Sander.
Stämning i fågeltornet. Visst är det Glenn och Per!
Näst sista vändan får vi denna unga törnsångare och Lisen får kryssa - till och med ett hand X!
På skoj gjorde jag en jämförelse med förra årets fångst. Vi ligger bra till, men långt ifrån 2012 som var rekordåret med 474 hanterade fåglar inom CES projektet.  
Jämförande år, efter CES nr 10 så hade vi 
2014 -  Nymärkta  248;  Kontroller  83 -  Summa  331
2015 -  Nymärkta  259;  Kontroller  75 -  Summa  334

Nu närmar vi oss slutet och nästa gång, den 11 CES märkningen, blir inte enligt schemat, utan på måndag den 17 augusti på morgonen, näten uppe kl 05 - 10....om vädret vill!

Söndagens fångst den 9 augusti, gav 27 fåglar av 14 arter
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Rödhake  Erithacus rubecula

3
1
Buskskvätta Saxicola rubetra

2

Koltrast Turdus merula
1
1

Björktrast Turdus pilaris
1


Taltrast, Turdus philomelos

1

Rödvingetrast Turdus iliacus
1


Törnsångare Sylvia communis

1

Trädgårdssångare Sylvia borin


1
Svarthätta Sylvia atricapilla
1
1

Lövsångare,  Phylloscopus trochilus
3
3

Blåmes Parus caeruleus


1
Bofink  Fringilla coelebs
1

2
Grönfink Chloris chloris
1


Sävsparv Emberiza schoeniclus


1
SUMMA    27
9
12
6


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar