Translate

tisdag 18 augusti 2015

Dimmig augustimorgon

Första morgonrundan i dimma gav denna fina rödvingetrast Turdus iliacus
Näst sista CES denna säsong, och en av de två tidiga augusti-mornarna. Dimman låg tät över fälten och de första näten sattes upp i svagt ljus vid  4-tiden. Solen och värmen kom framåt dagen som blev lång. 49 fåglar fångades av 17 arter, en fin morgon som aldrig ville ta slut. Jag var klar först vid 13-tiden!
En annan av morgonens trastar Turdus philomelos,  en ung taltrast , se den kvarvarande gula mungipan som de flesta ungfåglar har.
Tornet besöktes också av många intresserade. Förutom jag så var också Urban G med och ringmärkte, Peter S plockade och Hasse H såg till att fåglarna bars in. Emil med mormor Margareta hade varit med och släppt fåglar tidigare, men fick öva lite mer. Hampus var med för första gången men plockade nästan själv ur en fågel ur nätet på slutet. Även Lasse W och Dessi kom på besök. 
Urban Grenmyr märker en trädgårdssångare Sylvia borin
Intressanta obsar var de 7 nötkråkorna som flög ut över Gramsängsudde och sen tillbaka till cembratallarna på kyrkogården, där de säkert blir kvar i någon vecka till. Annars var det ganska tomt i Kyrkbytjärn. Från och med nu ska de nya pumparna fungera, sa miljökontorets Thomas Jågas. Han var ut till "provplattan" mitt på sjön och kollade läget när vi märkte. Thomas var förresten den som tillsammans med mig och Lotta Bonde startade CES ringmärkningen 2002. Spännande att se om det blir vadarbankar och bättre fågelsjö framöver?
Emil håller en av alla de rödhaksungar Erithacus rubecula som vi fick 

Rödhakarna dominerade med både vad gäller ungfåglar och kontroller. Intressant att några ungfåglar var väldigt sena, som den här svartvita flugsnapparen
En sen ungfågels svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca
Trötta och frusna små lövsångare,Phylloscopus trochilus, sitter gärna kvar i handen i 5 minuter för att värma upp sig innan de flyger iväg.. Kanske med siktet mot Centralafrika? Hasse och Peter skymtar i bakgrunden.
Hampus fick börja med att hålla i fåglarna. Här en ung prickig rödhake Erithacus rubecula
En annan prickig ungfågel är järnsparven Prunella modularis. Peter skymtar i bakgrunden
En fin gammal hane sävsparv Emberiza schoeniclus som nästan fått komplett vinterdräkt

Två bilder på ärtsångare Sylvia curruca. Den övre är något gråare än den undre, vilken är lite lurig eftersom vinpanelen skiftar i brunt. Men är ändå lätt att skilja från fågel nedan . Peter och Hampus kollar in.
Törnsångare Sylvia communis, ungfågel
Överst en gammal hona svarthätta Sylvia atricapilla och underst en ung hane som håller på att få sin svarta hätta
Syskonkärlek mellan två talgoxungar Parus major
Vems stjärtfjädrar?
Denna tjusiga adulta hane nötväcka Sitta europea såklart. Han ringmärktes för något år sedan och häckar troligen i träsket.
 Nu reklam: Handla hörlurar på Kjell & . De har superbra personal och kvalité på sitt headset  till telefonen! För 3 veckor förlorade jag mitt headset under ringmärkningen. Efter det har jag gått med röjsåg och det har regnat. Alla har hjälpt till att leta. Jag gav upp och köpte nya. Slumpen gav att det var Hampus som expedierade mig i affären då och jag tipsade honom om dagens ringmärkning.  Gissa vem som hittade mitt gamla headset nertrampat i leran...och dom funkade!! Helt otroligt!
 

Kommande märkning, CES nr 12, kommer nog - otroligt nog - att ske på utsatt datum i schemat. Söndag den 23 augusti kl 5 - 10

Resultat den 17 augusti
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Järnsparv, Prunella modularis

3

Rödhake  Erithacus rubecula

5
4
Koltrast Turdus merula
1

1
Taltrast, Turdus philomelos


2
Rödvingetrast Turdus iliacus
2


Ärtsångare Sylvia curruca

3

Törnsångare Sylvia communis

1
1
Trädgårdssångare Sylvia borin

3

Svarthätta Sylvia atricapilla
1
2
1
Lövsångare,  Phylloscopus trochilus
1
4

Sv.v.flugsnappare Ficedula hypoleuca

1

Entita Parus palustris


1
Blåmes Parus caeruleus


2
Talgoxe Parus major

3
2
Nötväcka Sitta europea


1
Bofink  Fringilla coelebs

1

Sävsparv Emberiza schoeniclus
2

1
SUMMA    49
7
26
16
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar