Translate

lördag 20 september 2014

Lugnetgymnasiet kom på besök

Lugnetgymnasiets miljögren ringmärker fåglar i Kyrkbytjärn 4 september
4 september kom 5 elever och läraren Cecilia Zedigh från Lugnetgymnasiets miljögren på besök till ringmärkarstationen vid Kyrkbytjärn. Det blev 2 timmars märkning mellan kl 16 - 18, men jag hade näten uppe till solnedgång innan jag kröp in i mitt nya lättviktstält i tornet. På morgonen den 5 september väntades nämligen 50 elever åk 6 från Söderbaumska skolan.

Men först gymnasiemärkningen. En fin , varm, solig septemberdag då de flyttande sångarna var i full fart. Även sparvarna rörde på sig och slutsumman blev 23 fåglar i näten av 10 arter. Julia, Lina, Paulina, Britta och Fredrik fick alla prova på att släppa fåglar och diskutera flyttningsstrategier.
En ung rödhake Erithacus rubecula som ännu inte blivit röd på bröstet
Kanske årets sista buskskvätta Saxicola rubetra?! En ung som just ska starta färden mot tropiska Afrika där de flesta Svenska buskskvättorna övervintrar, Lycka till på färden!
Britta släpper snart en ung järnsparv Prunella modularis. Dom flyttar inte över Medelhavet utan stannar i Frankrike, Tyskland, England.
Läraren Cecilia med en...ja, vad är det? Jo, faktiskt en järnsparv  Prunella modularis .Skogens doldis! Järnsparven alltså...

En ung hane bofink Fringilla coelebs ska snart släppas efter att den ringmärkts. Fröätare , så den flyttar i grupper på dagen till skillnad mot insektsätarna som drar en och en nattetid.

Fredrik släpper en sävsparv Emberiza schoeniclus. Den drar ner mot vsaaruggarna i Danmark, Tyskland över vintern och är åter i mitten av april.
Entitan Parus palustris  var en kontroll som vi hade märkt 22 augusti som årsunge. Den ser vi nog aldrig mer igen. Ungfåglar hittar ofta nya marker.
När gymnasieklassen just satt sig i bussen för hemfärd så får jag denna juvel i kvällssolen. En  adult hane blåhake Luscinia svecica . Den kommer fårn fjällen och är på väg mot östra asien, kanske ända bort till Indien över vintern, för att sen komma tillbaka till de Svenska fjällen Fantastiskt!
Solen sänker sig över Kyrknbytjärn och en grönsiska Carduelis spinus blir fin motljusbild

Så här ser den unga grönsiskan Carduelis spinus ut i medljus, kvällssolen är gul och näten tas ner,.
Månen har gått upp och jag kryper in i tältet som jag provisoriskt knutit upp i fågeltornet. Karlavagnen lyser över mig och i morgon kommer Söderbaumska skolan med 50 elever.
Summering av ringmärkarkvällen 4 september, alla fåglar, även dom jag fångade innan och efter klassbesöket.
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Järnsparv, Prunella modularis

4

Rödhake, Erithacus rubecula


1
Blåhake Luscinia svecica
1


Buskskvätta Saxicola rubetra

1

Svarthätta Sylvia atricapilla
1
1

Entita Parus palustris


1
Bofink  Fringilla coelebs

2

Grönfink Chloris chloris
1
1

Grönsiska Carduelis spinus

1

Gulsparv Emberiza citrinella
1
1

Sävsparv Emberiza schoeniclus

5
1
SUMMA    23
4
16
3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar