Translate

lördag 5 oktober 2013

Siskfrossa

Gråsiskfrossa - en gråsiska, om än lite brun - men inget mot den brunsiska jag senare fick.
Uj, vilken dag! Ledig fredag och jag tänkte dra upp några timmar till Ingarvshöjden och försöka fånga taiga eller kungsfågelsångare. Ensam och laddad med tre bandare, 6 nät på 3 ställen och lugnt fint väder. Frosten låg vit över backen och det bet i händer och kinder. Snart vinter - men fåglar var det gott om. Redan första rundan hade jag nästan 20 fåglar. 
Första rundan,fåglar i påsarna och solen går upp
En kall blåmes( Parus caeruleus) såg riktigt hängig ut. Jag stoppade den innanför tröja mellan brösten. Vi tjejer har ett perfekt fågelvärmarställe där :-). Där låg den halvdöd och när jag tittade efter 30 min så såg den riktigt död ut med bena i vädret...men vad lurade jag blev när den tittade upp och glatt flög iväg ur tröjan. Sån´t är så himla skönt!
Den enda ängspipen som fångades - årets sista!
En av de två talltitorna - snyging!
Nästa runda var det lika mycket och några gransångare ( Phylloscopus collybita ) började komma igång. Liksom lövsångarna sitter de gärna kvar i handen och värmer sig. Eftersom jag var ensam så hade jag inte tid med det, men kom på en suverän varm plats högst upp på min kaffetermos. 
Värmesits för gransångare
Jag såg en stor flock med gråsiskor och flera små grupper - säkert 150-200 st. Vore kul att få lite fler gråsiskor tänkte jag...ha,ha. Mesar dundrade in och eftersom jag var ensam så släppte jag totalt 11 blåmes och 2 talgoxar ur näten så jag skulle ha tid att hantera dom och inte riskera för lång tid i nät eller påse.   

Klockan började närma sig mitt på dagen och fångsten avtog. Dags att plocka ihop och jag började med vassnätet - tomt. Likaså i skogsnäten...och så kom jag till de 3 vinkelnäten...OAOO! Där hängde över 90 gråsiskor tillsammans med lite andra fåglar. Av med ljudet och börja plocka i lugn och ro. Men de lockade på varandra och det fortsatte dundra in siskor bredvid mig. Jag fick dra ihop näten så gott det gick och till slut sätta mig och snabbmärka. Jag tog bara hela fett, pull och vikt på var 10:e fågel. Resten fick ring, ålder kön (där det gick) och vinglängd. Sådana här dagar händer allt 
ja, så här såg det ut. Tur det var en fin dag - och inte en enda blev svag eller klen. Puh! 
Naturligtvis hade jag för första gången glömt kameran hemma - tur att mobilen har kamera! 
Och så tog protokollen slut
Och så tog st 1 ringar slut - Vid det laget var även jag slut... Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle få närmare 100 st storlek 1:or sista märkardagen. 
En adult brunsiska, hona - om inte den här är brun nog så ska jag svälja en fjäder!
Roligt var en  säker brunsiska och så den här  unga gråsiskan med kritvit över- och undergump. Helt olik de andra, men jag är inte nöjd med hur den ser ut i ansiktet. En snösiska ska ha små sneda ögon och liten näbb. 
Snösiskeövergump
Snösiske look? Inte riktigt klen näbb eller "fint" ansikte? Men vit är den!
Jag ska kontakta expertisen och se vad de säger. Själv säger jag snösiska med viss reservation ..Bra länkar om detta ( vilket stärker att det var en snösiska på Ingarvet)
http://www.hoglandsobsar.se/fagelbeskrivningar/snosiska.htm
http://www.skof.se/rrk/nyheter.php?typ=bestamning&nyhet=snosiska


Slut är ringarna , slut är jag och slut är säsongens märkning!
Totalt plockade jag 143 fåglar ur näten och ringmärkte eller kontrollerade 99 st.
Nu är det i alla fall finito för säsongen. Nästa gång jag grabbar en ringmärkartång blir troligen i Córdoba, Spanien i april 2014. Faluns ringmärkning drar igång första söndagen i maj som vanligt/ Gittankvittran

Dagens fångst 4 oktober kl 7 - 15.30

Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Ängspip
(Anthus pratensis)

1

Järnsparv
Prunella modularis)

8

Rödhake
(Erithacus rubecula)

2

Taltrast
(Turdus philomelos)

1

Gransångare
(Phylloscopus collybita)

3

Talltita
(Parus montanus)
1
1

Blåmes
(Parus caeruleus)
3
3
1
Talgoxe
(Parus major)
3
4

Bofink
(Fringilla coelebs)
1


Grönfink
(Carduelis chloris)

1

Grönsiska
(Carduelis spinus)
1


Gråsiska
(Carduelis flammea)
11
52
1
Snösiska
(Carduelis hornemanni)

1

Sävsparv
(Emberiza schoeniclus)

1

Summa  99
20
77
2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar