Translate

söndag 9 juni 2013

Större hackspett, den andra någonsin

Inte lätt att snabb fota hackspetten som  skrek och ville tillbaka till sina ungar. Hona, svart nacke.
En fin sommarmorgon med högt, blött gräs mötte mig denna 4:e ringmärkaromgång. Inga ungar ännu ute , men smått och gott rörde sig buskarna. 14 olika arter fångade vi och det blev bara 20 fåglar, Bara och bara, men det är lägsta siffran i år. Jag har hört via facebook att andra CES platser har en usel start. Vi ligger faktiskt bättre till i år än förra året. Jämförande siffror är: 2012 hade vi 70 nymärkningar så här lång, i år har vi haft 90 st . 2012 hade vi 31 kontroller och i år 30 kontroller.

Roligast fångsten var den större hackspettshonan som satt rejält fast i fötterna. Det är alltid en utmaning att plocka spettar. Vi har bara haft en tidigare i Kyrkbytjärn och det var en hane för exakt ett år sedan sånär som på 3 timmar!
jag trasslar med hackspettens insnodda fötter., Johannes övervakar
Vacker stjärt och undergump på st hackspetten
Årets första grå flugsnappare och pilfink där finken var en gammal kompis från 2011. En blåmeshane vi tog var en ännu äldre kompis från 2010.
Vackra färger på den gamla pilfinken som var gammal redan 2011
Bernhard från södra Tyskland kom på besök. Siw i bakgrunden
Fint långväga besök fick vi i tornet av Bernhard från Tyskland och Karin ända från Ludvika :-). Övriga som hjälpte till var Jeanette, Johannes, Jonatan, Siw, Alma, Henny, Humlan och Lena. Den sistnämnda hade varit där tidigare i veckan och satt upp en passande fin skylt i fågelstationens finaste rum

 
Skyltfixarna Lena & Bonnie
Buskskvätthane

1 årig björktrasthane
Nästa g¨ng blir troligen söndag den 16 juni , kvällsmärkning. Men, men lite ostadigt ser det ut. I så fall flyttas det fram till lördagen 15 juni.
Lördagen 8 juni siffror:
Art
Adult
Kontroll
St Hackspett
1

Buskskvätta
1

Björktrast
1

Sävsångare

1
Törnsångare
1
2
Trädgårdssång.

3
Lövsångare

2
Grå flug
1

Sv flug
1

Blåmes

1
Talgoxe

1
Pilfink

1
Bofink
2

Sävsparv

1
Summa  20
8
12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar