Translate

onsdag 19 juni 2013

6 år gammal bofinkhane

10 maj 2009 ringmärkte Marcus Nygårds en bofinkhane, redan då minst 2 år gammal. Per Gustafsson kontrollerade den 2011 och i lördags satt han i nätet igen. Minst 6 år gammal. Tyvärr missade vi att ta bikder på honom. Men jag anar nu att det är den äldsta fågel vi haft?

 Svend  och Jan greppar tuben i sökandet efter de  3 svartsnäpporna som landat. Erika och Maja väntar på sin tur.
Junikvällen bjöd på 20 fåglar och årets första "nollrunda". Ingen hög aktivitet alltså. Desto trevligare var det med alla gäster i tornet. Ett gäng från Solvarbo, vänner till DOFs gamle sekreterare Svend Svarrer var på besök, familjen Widefalks tittade ut, min son Kalle med flickvän Linn svängde förbi på vägen från Kramfors och med var också det stabila RM teamet, dvs Johannes, Jeanette, Tysk Jan, Magnus som denna kväll var förstärkt med Ella
Anders, Fredrik, Svend, Johannes, Erik. Magnus, Ella, Elias och Maja går en nätrunda.
Vid den första överblicken av Kyrkbytjärn hittades 3 brushanar och 3 svartsnäppor. De har säkert varit uppe i norr och nu vänt åter. Jahapp, då är sydträcket igång, brukar börja strax innan midsommar.
Spröcklig, rufsig och rejält sliten småbarnsmamma. Grönsiska hona 20.
En ovanligt spräcklig grönsiskehona höll på att lura mig att årets första ungfågel skulle ringmärkas inom CES projektet. Men var ungfågeln inte lite äggstinn...och var den inte lite väl sliten i fjädrarna . Jodå, det visade sig vara en hona född förra året.  
Anna håller en svartvit flugsnappare
Sävsångare. Det syns hur slitna de adulta fjädrarna är efter att ha varit i Afrika under vintern. Den här individen ringmäkte jag i juli 2011 som ganska nyligen flygg från boet. Den kontrollerades av mig igen i maj 2012 och nu kom den åter. Kul med gamla vänner.
Ella håller en talgoxe. Anders och Erik skymtar i bakgrunden
 I exakt samma nät , i exakt samma nätmaska satt hon där igen - den större hackspett honan. Vi börjar ana att det är en häckning på gång...?
Kompisen från förra gången
Monika , Carl, Jeanette, Linn och Kalle går lätt fram i de nyklippta nätgatorna och stigarna
 TACK MAGNUS THORNBERG för röjningen!
Nästa gång beräknas bli på söndag den 23 juni , Kvällsmärkning, dvs näten uppe kl 16-21.
Dagens fångst gav:
Art
Adult
Kontroll
St Hackspett

1
Sädesärla
1
2
Sävsångare
1
2
Törnsångare

2
Trädgårdssång.
1

Lövsångare
1
1
Sv flug
1

Talgoxe
3

Bofink
1
1
Grönfink
1

Grönsiska
1

Summa 20
11
9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar