Translate

torsdag 2 maj 2013

Första holkkollen i Roxnäs

Fantastiskt foto på blåmesparet i Holk nr 1. Glenn Costello lyckades knäppa bilden.
1 maj och solen lyste. Med nyfikna  ögon gick jag, Lovisa Säfström och Leif Berglund den första premiärrundan och kollade holkarna i Roxnäsrundan. 
20 stycken holkar för mesar och svartvita flugsnappare, sitter på plats inom projektet samt en extra holk med göktytestort hål på andra sidan järnvägen. Leif är den mest kunniga på holkcheckning och för Lovisa var det första gången, Hon ska fortsätta att göra ett gymnasiearbete på holkprojektet. Jättekul!
Lovisa och Leif inspekterar holk 5 där det var en fin bobale
Redan i första holken var det fullträff. Blåmesparet i holk 1 hade redan hunnit lägga ett ägg. Nu kommer de att lägga ett ägg i taget i 7-13 dagar. Sedan börjar ruvningen  i drygt en vecka innan ungarna kläcks. Ringmärkningen ska vi försöka hinna att göra när ungarna är i lagom storlek runt 10 dagar gamla.

Resultatet blev 14 påbörjade bobalar varav 1:an redan hade ett ägg. 6 holkar som var helt tomma. Förutom blåmesen i holk 1, så verkar det vara talgoxar i de flesta andra. Vi fick se årets första svartvita flugsnappare i området och snart börjar kampen om holkarna. Läget är nog annorlunda om en veckla då vi ska checka igen.

Sista tytholken då - jo, där var även bobygge på gång, men troligen är det ett talgoxpar som försöker trots att bohålet är väl stort för dom.

Jag kommer att fortsätta lägga ut bloggar om holkmärkningen både i Bjurs och Roxnäs på den här sidan varvat med annan ringmärkning.
/Gittankvittran
Typiskt mesrede som i stort sett är klarpimpat med rosa krusidull.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar