Translate

söndag 14 augusti 2011

Höstkänning 13 augusti


Ung järnsparv. Syns på den ljusa näbbfästet och mörka ögat. En adult har rött öga.
Så var den 11 CES omgången avklarad och det börjar gå mot höst. Fullmånen lyste fint övernejden vid 4 tiden då jag knatade ner mot ringmärkarplatsen.
Pannlampa och handmuddar behövdes. Det blev sedan riktigt varmt framåt dagen och först då började fåglarna vakna till. Första rundorna var ganska tomma, men i slutändan blev det 43 fåglar i näten av 11 arter. Många kontroller av fåglar vi märkt tidigare. Ungfåglarna är kvar och äter upp sig innan avfärd!
Fullmåne kl 4 på morgonen

Första fågeln i soluppgång, en ung
svarthättehona







Vi blev lite förvånade att fånga en nyss utflugen trädgårdssångarunge, se bild till höger. Hoppas det blir fina augustidagar så den hinner växa till sig. Hm, det känns lite tveksamt med tanke på att de adulta redan börjat dra söderut.

Andra roliga ungfåglar var två rörhöneungar samt två vattenrall ungarna som knatade omkring i vasskanten. Kolsvarta ullbollar med knallröd näbb och jätte stora fötter! Vadarna är på sträck - på bankarna stod 3 småsnäppor, 2 brushanar och 3 kärrsnäppor samt massa tofsvipor.

Ännu ett hösttecken var augustis första järnsparv i nätet. En ungfågel, det kommer att bli betydligt fler av dem framöver.
Hela gänget med järnsparven. Jeanette, Marcus, Humlan & Johannes

Lördag morgon 13 augusti fångstresultat


Art

Adult

Juvenil

Kontroll

Järnsparv

1

Rödhake

3

7

Taltrast

1

1

Rödvingetrast

1

1

Sävsångare

3

1

Törnsångare

1

3

Trädgårdssångare

1

3

1

Svarthätta

2

1

Lövsångare

4

1

1

Entita

3

Bofink

2

1

SUMMA 43

7

20

16


Osäkert väder inför nästa gång....troligen lördag 27, men det kan även bli fredag eller söndag? Rapport kommer här senats torsdag kväll - eller maila /ring mig
Gittankvittran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar