Translate

söndag 21 augusti 2011

CES avslutning med 18 arter





Ärtsångare vänster
och törnsångare höger





Så är denna säsongs ringmärkning med CES projektet avslutat. Johannes, Jeanette, Urban och Humlan hjälpte mig att fånga in 51 fåglar av hela 18 olika arter. Det är precis i skiftet mellan tropikflyttarna sluttamp och i början av när trastar, sparvar m fl kortflyttare börjar att dra sig söderut.

Jeanette med en taltrast






En sen svartvitflugnsapparhona som nästan ruggat färdigt var otroligt vacker i sin fräscha dräkt. Tvärtemot den ruggiga gamle hanen sävsparv - ett kärt återfynd! Han ringmärkte jag som en gammal fågel 3+ den 17 juni 2007. Sedan dess har vi pillat på honom 2 gånger -08, 1 gång -09 och så i juni i år och nu igen som avslutning. En trogen gammal vän som är minst 6 år! Hoppas vi ses nästa år igen?

Många fåglar har lyckats bra, men det verkar ha gått sämre för talgoxe och sävsparv i år.
Två unga bruna kärrhökar visade upp sig fint. Jippi, då lyckades häckningen i vassen även i år. Svanungen, den enda lever och frodas och passas upp fint av föräldrarna till skillnad från den ensamma skäggdoppingsungen som får klara dig själv. Men det gör den utan problem!


En lustig sak var att många olika arter hade oranga trampdynor från näten vid lärkspången. Vad beror det på. Har alarna färgat av sig i blötan?

En törnsångare med orange trampdyna








Dagens fångst

Art

Adult

Juvenil

Kontroll

Järnsparv

1

1

Rödhake

1

3

4

Koltrast

1

Taltrast

1

2

Rödvingetrast

1

Sävsångare

1

Ärtsångare

1

Törnsångare

1

1

Trädgårdssångare

1

Svarthätta

4

2

Lövsångare

1

8

Sv.v.flugsnappare

1

Entita

2

Blåmes

1

4

Talgoxe

1

Bofink

1

Gulsparv

1

1

Sävsparv

3

1

SUMMA 51 st

5

27

19

Fram till oktober blir det ringmärkning när lusten och vädret är i rätt "mod". Några gånger kommer vi att köra på Ingarvet. Hör av dig om du vill få mail om detta. / Gittankvittran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar