Translate

lördag 25 augusti 2018

CES 2018 avslutad, sämsta någonsin

Järnsparv  Prunella modularis
Var är fåglarna!!?? Årets sista CES-märkning är avslutad och  det blev en ganska klen avslutning vad gäller antalet fåglar. Bara 17 fåglar fångades denna morgon. Vi hade trott det skulle bli det dubbla. Igår fångade vi 45 fåglar på tre timmar på Ingarvshöjden. Förra veckans CES fångade vi 22 lövsångare, denna gång endast en! Orsakerna kan vara många, men troligen är vädret en viktig faktor. 

Det här blev den sämsta CES-säsongen någonsin vad gäller fågelfångst. CES är ett miljöövervakningsprojekt som vi genomför på samma dag, tid och med samma antal nät, år efter år. Här i Falun har vi haft samma standardisering sedan 2008 och kan på så sätt följa antal häckande fåglar, återkommande fåglar och ungfåglar. I år slutade den totala fångstsumman på 315 st att jämföra med bästa året 2011 på 523 och den hittills sämsta 2016 på 337. Vi har haft två år med kalla försomrar vilket orsakat dåliga häckningar. Det märktes att det var få fåglar som dök upp i början av sommaren. Den varma härliga försommaren gav många feta ungar men det varma vädret fortsatte och fortsatte så insekterna uteblev. Insektsätarna svalt! Även de som äter mask fick svårt eftersom den torra hårda jorden var som betong och maskarna kröp djupare än näbbarna nådde.  Nu hoppas vi att fåglarna klarar flyttningen och vintern så de återhämtar sig 2019. 

Glädjande var en blåhake. Den fågeln längtar vi alltid att fånga. Det är något magiskt med dessa juveler från fjällen som passerar oss på sin resa mot Pakistan-Indien. Kyrkbytjärn ger i alla fall bra artspridning. Idag fick vi 11 arter, vilka ser du i tabellen längst ner.

25 augusti och pannlampan behövdes vid nätuppsättningen kl 04. Jag fick ett härligt morgonfoto där Urban står med nätet i handen.

Urban sätter upp nät vid 4-tiden i pannlampans sken.
Tyskjan, Jakko och Peter dök upp när ljuset kom och efter en stund Lasse, Jonatan, Alma och Anna. Vi fick god tid att spana från tornet och så bland annat havsörn, tranor och fiskgjuse.

Lasse håller en entita  Parus palustris, som värmer sig skönt i handen en stund.
Urban och Jaakko diskuterar ålder på ärtsångaren Sylvia curruca.
Ett skönt foto som blev så felexponerat i solen. Alma håller en svarthätta Sylvia atricapilla och Lasse och Jonatan förevigar stunden.

Nu är det inga planerade ringmärkningar , utan vi kommer att märka på Ingarvsdammen eller Kyrkbytjärn då tid ges. 

Dagens fångst den 25 augusti gav 17 fåglar fördelade på 11 arter:
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Järnsparv Prunella modularis

1

Rödhake Erithacus rubecula

3

Blåhake Luscinia svecica

1

Taltrast, Turdus philomelos

1
1
Ärtsångare Sylvia curruca

1

Svarthätta Sylvia atricapilla

3
1
Lövsångare, Phylloscopus trochilus

1

Grå flugsnappare Muscicapa striata

1

Entita Parus palustris

1

Bofink  Fringilla coelebs
1


Domherre Pyrrhula pyrrhula

1

SUMMA               17
1
14
2



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar