Translate

måndag 7 maj 2018

6 maj blöt säsongsstart

Jakko hade höga stövlar och tog sig nätt och jämt över spången. 

Vatten, vatten, vatten och inte mycket fåglar. Det kännetecknar årets säsongstart. Det har varit ganska många timmars slit innan alla snötyngda buskar rensats och därefter svårighet med översvämningen. Det hade varit lite roligare om vi fått utdelning för arbetet, men det blev bara totalt 8 fåglar varav 5 nymärkningar och 3 kontroller av 6 arter.  Vattenläget gjorde att vi bara kunde ha 11 av 15 nät uppe.  

Första rundan gav bara en fågel och det var en lövsångare, vår vanligaste art. Glädjande nrä det satt en ring på benet! Den ringmärktes 19 maj 2017 av Jeanette som en 2+ ( ett år eller äldre) och kontrollerades sedan 29 maj och 18 juni. En av våra häckfåglar och med vinglängd 73 så bör det vara en hane.
Vår kompis från förra året som varit i Afrika och vänt i vinter.
Rättvänd  lövsångare Phylloscopus trochilus
 Två andra kontroller var talgoxar. En hona som jag märkt som ungfågel förra året och en hane som märktes 2016 som ungfågel av Sophie från Falsterbo. Kontrollerades av Jenaette 2017 och nu häckar tillsammans med honan från förra året.
Det kom många och besökte oss vid ringmärkningen. Vattnet var populärt av de yngre., En är blöt i håret och en doppade hela benen.
En strövargrupp kom också förbi. Lagom för att se en stjärtmes. Den verkar häcka i närmsta träsket.

En stilbild från dagen. Jeanette står med vattnet upp till stövelkanten och försöker få upp ett nät med hjälp av händer, mun och Peter i båten.

Nästa gång blir med Lugnetgymnasiets miljögren och bara med oss ringmärkare.
Dagens fångst  6 maj
Art
 Adult
Kontroll
Ärtsångare
1

Lövsångare, Phylloscopus trochilus

1
Stjärtmes Aegithalos caudatus
1

Talgoxe Parus major
1
2
Bofink  Fringilla coelebs
1

Sävsparv Emberiza schoeniclus
1

SUMMA                            
5
3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar