Translate

tisdag 26 september 2017

AWB - after work birding 26 okt

En köttbulle satt i första rundan, en kaxig liten gärdsmyg Troglodytes troglodytes. Ted skymtar i bakgrunden
Jag bjöd in mina arbetskamrater att delta på en friskvårdseftermiddag i form av After Work Birding och ringmärkning på Ingarvshöjden. De 7 näten var uppe strax före kl 16 och vid första rundan satt sex fåglar i nätet, 5 gransångare och 1 gärdsmyg. Sedan droppade det in både folk och fåglar i lugn takt.
På Ingarvshöjden är det primitivt med tältbord och täljd påspinne, men fördelen är nära till stan och att det finns en del steglitser. Här har jag just tagit upp steglitsen Carduelis carduelis ur påsen. Foto: Sofia Reyer Österling
Alla fick släppa en fågel och det var riktigt feta rackare, fåglarna alltså. Det märks att de ätit upp sig för stundande flytt söderut. Troligen sticker några redan i den varma natten. Vi fick totalt 17 fåglar. Okej, vi fick egentligen 18, men den enda lövsångaren vi fångade ikväll hade fastnat i tungan som såg lite ond ut - så den fick flyga iväg direkt. 
Meta kom trots en ond fot. Naturligtvis fick hon kvällens juvel - en ung steglits Carduelis carduelis

Tvivlar på att gransångaren Phylloscopus collybita känner sig lika glad som Margareta...snarare dödsförskräckt. Men den fick snart flyga iväg.
Gransångaren Phylloscopus collybita som ringmärktes i Lindänget, Orsa för 10 dagar sedan! Häftigt!!
 Så hände det som får hjärtat att slå lite fortare. En av gransångarna hade en okänd ring! Den hade Riksmuseet Stockholm, så det var en svensk märkning. Direkt när jag kom hem sms:a jag Magnus Strömberg som är den enda förutom mig som har märkplats för småfåglar i Dalarna. Närmare bestämt i Lindänget, Orsa. På 5 minuter hade jag svaret. javisst var det deras gransångare som Lars-Göran hade klämt ringen på kl 08 den 16 september i år. Den lilla rackaren hade tagit sig hit på 10 dagar och blivit lite fetare sedan sist. Troligen har den varit här i Falun i några dagar och ätit upp sig. KUL!! Då vet vi åt vilket håll några gransångare flyttar söderut i alla fall. 
Svårt att få skärpa på både folk och fågel, men här var gänget viktigast. Margareta, Tor, Sofia, Linus, Roger, Pehr, Meta, Ted, Lena och Jan som ringmärkarsekreterare. Sudden längst fram är en talgoxe Parus major
 En runda gav dålig fångst, men annars var det någon fågel i varje nät. Foto: Sofia Reyer Österling
Här följer en kavalkad av fåglar som släpps. 
Tor, en sann fågelvän, här med en gransångare Phylloscopus collybita
Ännu en gransångare Phylloscopus collybita - och så Lena
Talgoxen Parus major, gör sig fin mot Pehrs tröja


Härligt att ha entusiastiska barn som Tor och Linus med. Dom höll ut till in i det sista och fick klappa och släppa fåglar. 

På lördag 30 sept kommer vi troligen att genomföra sista ringmärkningen för säsongen här på Ingarvshöjden. Sen kan vintern komma....

Dagens fångst 26 september mellan kl 15:30-18:30. 
16 ringmärkta och 1 kontroll av 5 arter
Art
 Juvenil
Kontroll
Gärdsmyg Troglodytes troglodytes
1

Rödhake Erithacus rubecula
3

Gransångare Phylloscopus collybita
8
1
Talgoxe Parus major
3

Steglits Carduelis carduelis
1

SUMMA                             17
16
1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar