Translate

måndag 16 maj 2016

CES solstart 8 maj

En sliten ettårig ärtsångare Sylvia curruca
Nu är vi igång med CES vid Kyrkbytjärn för 15:e året i rad! Projektet CES (Constant Effort Sites ) bygger på samma antal nät på samma plats och ungefär samma datum och tidpunkt för att få statistik på antal vuxna, häckande och ungfåglar samt återvändare i området. Vi startade 2002 med bara 8 nät och sedan 2008 har vi haft samma runda med 15 nät. 9 år på raken börjar ge intressant statistik.

Denna sommarheta söndagseftermiddag 8 maj, samkördes ringmärkningen med fågelskådningens dag och det kom över 30 personer till ringmärkarstarten. Vi var ett stort gäng som jobbade eftersom ringmärkarassistentdeltagarna gjorde praktik. Jag blev imponerad över hur snabbt de lärt sig att plocka fåglarna ur nätet. Det finns hopp om hjälp framöver! 
Det var ganska lojt de första timmarna eftersom fåglarna satt och tröck i värmen. . Fr vänster: Edmund,.Stig-Åke, Jeanette, Jakko, Leif och med ryggarna hitåt Linnea och Jennie
Fåglarna var lite sega i värmen och först framåt skymningen dundrade det in. Då kom också trastarna.

Av 19 fångade fåglar som fångades var 6 kontroller från tidigare år. En sädesärle hane stack ut. Han märktes av mig på exakt samma dag 2011. Återfångades 2012 och har sedan dess inte synts till. Tänk också att sädesärlorna drar sydost mot Egypten över vintern. Ingen dålig resa för en liten fågel - och än mer otroligt att den hittar tillbaka till samma buske!!
Sädesärla Motacilla alba, men inte "återvändaren", här en gammal hona som Jennie släpper
Andra kul kontroller var blåmeshanen som Rebecka ringmärkte som ettåring maj 2014, jag kontrollerade veckan efter, Jeanette kontrollerade en gång till 2014 och nu fick Stig-Åke äran maj 2016. Alla har vi hanterat den! Imponerande är också de små lövsångarna som återvänder efter att ha varit i centrala Afrika över vintern. De har alltså flugit över Alperna, Medelhavet och korsar Sahara. Två sådana fick vi åter och en var märkt förra året som minst ettåring, den andra var en årsunge uppfödd i Kyrkbytjärn och kom åter. Välkommen!
Rut håller en gulsparv Emberiza citrinella för första gången  med stöd av Linnea som har vanan inne.
Nästa gång blir på lördag den 21 maj  - om inte vädret vill annat. Kolla facebook "Ringmärkning i Falun" eller här på bloggen / Gittankvittran

Fångst 8 maj 19 fåglar av 10 arter varav 6 kontroller.
Art
Adult
Kontroll
Sädesärla Motacilla alba
2
1
Rödhake, Erithacus rubecula
1

Björktrast Turdus pilaris
3
1
Taltrast, Turdus philomelos
1

Ärtsångare Sylvia curruca
1

Lövsångare, Phylloscopus trochilus

2
Blåmes Parus caeruleus

1
Bofink  Fringilla coelebs
2

Gulsparv Emberiza citrinella
2

Sävsparv Emberiza schoeniclus
1
1
SUMMA    19
13
6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar