Translate

söndag 7 juni 2015

Artrik, kall och blöt ringmärkarmorgon 6 juni

Dagens finaste -  hona steglits Carduelis carduelis eller Goldfinch som de heter på engelska!
Hit och dit med väderrapporterna gav att jag fick ta ett beslut fredag kväll att flytta fram märkningen till lördag 6 juni.Tyvärr gjorde jag något fel när jag skickade ändringen till den här bloggen via mobilen på tåget, och det var därför inte många som visste om det. Jag blev alltså helt ensam denna morgon. Lite kämpigt eftersom det kom regn och jag fick gå många varv. Allt gick bra, ingen fågel blev blöt och jag sände många tacksamma tankar till mina vänner att allt funkade så bra:
Lennart - som fixat boden att sitta inne och ringmärka i när det är blött utanför.
Tysk Jan - som fixat alla lastpallar att balansera på i det höga vattnet
Siw - som skänkt regncaper att lägga över utrustningen
Johannes - som röjde så bra i maj att inte en enda regntung gren hängde in i näten
Lena - som ordnat skön toasits

Det var ett bra flyt i jämn takt. Jag hann fota alla fåglar för mina egna studier och har ett foto av alla 14 arter som kom in..nej, två missade jag tydligen - talgoxen som Johanna Gustafsson märkte 2014 och nymärkningar av två lövsångare, vår vanligaste art, kom inte med på bild. Häftigast - ja, det var väl  sädesärlehanen som vi återfångat för 5 året i rad! Och honan som ligger året efter. Obegripligt att dom hittar tillbaka! 

Roligaste arter tycker jag att  kärrsångaren, steglitsen och grå flugsnapparen var.  Här nedan kommer en pornografi av handhållna fåglar - ja, det blir inte så stor variation när man är ensam :-)

Av de 34 fåglarna jag fångade så var hela 12 stycken kontroller. Jag börjar med dom. Kul att få träffa gamla vänner igen! Text under varje foto.
Oj, en gammal goding kommer åter! Märkte denna sädesärlehane Motacilla alba 8 maj 2011 som 2+. Ska leta på bilder och se om jag är bättre på att åldersbestämma de svåra ärlorna nu. Han kontrollerades sedan varje år 2012, 13,14 - och nu är den här igen 2015!!! Minst 5 år och Afrikaflyttare, så himla häftigt!
Ännu en gammal sädesärla Motacilla alba! En gammal hona med ruvfläck, kanske i par med hanen ovan? Hon märktes av Marcus Nygårds 15 maj som 20, vilket betyder ett år gammal. Därefter har vi kontrollerat henne 3 gånger 2013 och 2 gånger 2014. Nu är hon här som 4 åring efter att ha korsat Sahara och Medelhavet 9 gånger! Kan bara säga - VÄLKOMMEN ÅTER!
Så liten ( 79 i vinge), svart och mörk, så jag anade att sävsparvhanen Emberiza schoeniclus var rejält gammal.... eller från Spanien :-) Jo, det är sant, fåglarna runt Medelhavet är mörkare och mindre Och visst - jag märkte honom den 30 juni 2011 som ettåring. 5 år och överlevt en hel del strapatser. Han har inte kontrollerats sedan juli 2011, så om han kommit undan fångst, eller återkom först i år efter att ha varit på andra platser kan vi aldrig veta. Välkommen igen, vi ska ta väl hand om dig ....
En gammal bofinkhona Fringilla coelebs som denna som jag märkte för nästan exakt 3 år sedan som 2+, har börjat att få en laxrosa färg, likt hanar, på strupen. Minst 4 år!
2013 den 11 juni ringmärkte Rebecka Jonpers denna bofinkhona Fringilla coelebs som 2+. Idag är han alltså minst 3 år. Ringmärkarkommentar - hon hade inget vitt på kapralfjädern - inte ens bortslitet, gamla ska ju ha det , eller...?! Hon har ruvfläck och häckar i området.
En blåmeshane Parus caeruleussom Rebecka Jonpers märkte som 1 åring 4 maj 2014. Både jag och Jeanette Chrisander har kontrollerat den under 2014, så han gillar Sörbobäcken
Vinge av ovanstående blåmeshane Parus caeruleus, Märk den jämna blå färgen på täckare hos gamla fåglar
Denna trädgårdssångare Sylvia borin ringmärkte jag som adult  1 juli 2014. Afrikaflyttare!
 Och nu till nymärkningar: 



Dagens snyggaste! En hona steglits Carduelis carduelis med aktiv ruvfläck! Skitkul! Då häckar dom i närheten!

Morgonens första fångst var denna skräninga (ovanligt för arten) kärrsångar Acrocephalus palustris,. Trolig hane och satt på samma ställe där de häckade för 3 år sedan, längs Sörbobäcken i kröken innan tornet.
Typiska knotiga, gulaktiga fötter hos kärrsångare Acrocephalus palustris. Rör har mörkare och slätare.
En ljusare, mer normalfärgad,  sävsparvshane Emberiza schoeniclus att jämföra med den väldigt mörka hanen längre upp, Det känns som det är få sävsångare i år?  
Äntligen lite törnsångare Sylvia communis i fångsten! De första för i år! Här en fin hane
Och den andra  av dagens två törnsångarhanar Sylvia communis, denna med snyggt laxrosa bröst.
Årets första trast!!! Var är dom? Den enda jag fångat i år blev en gammal taltrast Turdus philomelos
Två honor svarthätta Sylvia atricapilla utan ruvfläckar. De hade också en hel del fett, så jag anar att de är på väg norrut. Ja, honor svarthätta har brun hätta!
En svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca denna märkdag. Även de gamla, här en 3+ hane, är lite lata och byter bara ryggfjädrarna för att bli snygga för honorna. Det syns tydligt hur de bruna, solblekta från Afrika, finns kvar. Ja, räcker det med att byta hälften och man ändå får en hona, så varför slösa på energin!?
 En tjusig gammal bofinkhane Fringilla coelebs. Snart åker praktdräkten av!
Grönsiska Carduelis spinus. Ettårig hane och riktigt snygg. 
Grå flugsnapparen Muscicapa striata är en av mina favoriter. Stor, och snäll som en golden retriver. Lite tråkig eftersom det inte går att vare sig bestämma kön eller ålder annat än 2+, fjolåring eller äldre

Nästa märkning är satt till 14 juni - fan trott att vi ska lyckas håla dag en enda gång..Kväll!

Gårdagens fångst den 6 juni blev 34 fåglar av 14 arter. 
Art
Adult
Juvenil
Kontroll
Sädesärla Motacilla alba


2
Taltrast Turdus philomelos
1


Kärrsångare Acrocephalus palustris
1


Törnsångare Sylvia communis
2


Trädgårdssångare Sylvia borin
4

3
Svarthätta Sylvia atricapilla
2


Lövsångare, Phylloscopus trochilus
2
Grå flugsnappare, Muscicapa striata
1


Sv.v.flugsnappare Ficedula hypoleuca
1


Blåmes Parus caeruleus
2

1
Talgoxe Parus major


2
Bofink  Fringilla coelebs
1
2
Steglits Carduelis carduelis
1


Grönsiska Carduelis spinus
1


Sävsparv Emberiza schoeniclus
3

2
SUMMA    34
22

12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar