Translate

torsdag 5 september 2013

Rödstrupig piplärka - GÄSS!

Foto: Guillermo López Zamora
Foto: Guillermo López Zamora
Foto: Guillermo López Zamora
Foto: Guillermo López ZamoraFoto: Guillermo López Zamora
 Tunn näbb som en ängspip, korta bakklon som en trädpip,. Tydliga mörkfläckad på övergumpen, HP 2.3.4 lika långa och en kortare HP5.

Usel bild, uppförstorad och kornig, men ändå  en rödstrupig piplärka genom min kamera:-)!
Femte gången gilt! Den 4 september fångade vi till slut en av alla de rödstrupiga piplärkorna som kommer från norr och flyger över Ingarvet med ett högt psuiit. Jag som inte hör locklätet har önskat att få en på nära håll och har suktat varje gång som Lindänget, Orsa drämt till med flera stycken i näten. Tack Magnus Strömberg och Ottenby för support när jag fångat "konstiga" piplärkor. Tja, det här var femte gången  jag satt upp näten med rödpipens lockläte för att kanske, kanske...

Vid lunchtiden körde jag upp Guillermo till Ingarvshöjden eftersom jag skulle jobba. Han satte upp 6 nät och hade en mycket lugn eftermiddag . Falu fågelklubb hade just den här kvällen "stötarexkursion" När jag vid 18-tiden återvände efter jobbet till vårt ringmärkarbord, numera kallat "Falu Bird Observatory", så blev jag orolig att vi stört exkursionen med våra nät och lockläten. Ingen fara , alla var så glada och positiva att få se några lövsångare i handen.

Solen gick ner strax efter kl 20 och vi började ta ner näten.  Guillermo skulle åka hem dagen därpå, så vi  hoppades in i det sista på rödpipen. Vi fick en gulsparv och vid det allra sista nätet var det något som satt i nedersta våden. Guillermo ropade direkt - "I think it is that!" På med pannlamporna.ja, ja,...till boken och läsa på för att vara säkra. JA! Larma ut på smsgruppen, läsa på mer, ta mått... Rebecka svarar att hon är på väg. Hon kommer svettig efter en racer fart uppför gruvbacken och hinner precis få släppa den.
Ringen på
Trött och lycklig

En till som är lycklig.
och ännu en  - Rebecka lycklig!
Ringmärkarkompislycka! Foto: Guillermo López Zamora
Tyvärr funkade inte min kamerablixt vid närbild, så jag är glad att ha fått Guillermos fina bilder på piplärkan.

6 nät uppe mellan kl 14 - 21.
Art
Adult
Juvenil
Rödstrupig pip

1
Rödhake

1
Blåhake

1
Gransångare
2

Lövsångare
1
9
Bofink

1
Gulsparv

1
Summa  17
3
14


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar