Translate

måndag 1 juli 2013

Ärlsommar

Kl är 04 och solen går upp över Kyrkbytjärn. Ringmärkarplatsen ligger i i dungen rakt fram.
Sjunde CES ringmärkningen är nu avklarade för säsongen och det är sädesärlorna som dominerar. Hela 16 ungfåglar och 4 adulta plockade jag och Tysk Jan ur näten. Sammanlagt blev det 54 fåglar och vi hade jämt flyt så det var svårt att sluta...det blev tröttheten som fick oss att ta in näten vid 12-tiden.14 olika arter och ungfåglar av sädesärlor, lövsångare,talgoxar, pilfink, bofink, grönfink och nötväcka. 
Sällskap tidigt på morgonen, men Mickel vill jag helst slippa i näten,
Morgonen kändes som en augustidag med vått i gräset och lätt dimma. Är det verkligen juni? En sydsträckande brushane spädde än mer på höstkänslan. Lärkfalken drog förbi, två adulta tranor  - utan unge - på åkern. Mickel sprang och jagade i det nyklippta gräset.Två skäggdoppingungar, en sothöneunge och knölsvanarna verkar vara försvunna? Känns som en ganska mager sommar vad gäller smått. De som gått bra är skrattmåsarna med miljoner ungar och hela 10 par fisktärnor med smått.
En vanlig syn på nätrundorna - sädesärleungar
Stjärt av....svaret finns på sista bilden
Talgoxungarna verkar komma från holken jag satt upp vid nätet längst bort. Kul!
Pilfinkunge övar balans
Jag min klant , hade glömt ringpåsen hemma så vi hade bara storlek 1, 1,5 och 2. Tre björktrastar missade vi därför i statistiken. Suck - och jag som var så sugen på att prova nya  polygripen...men okej, vi slapp nerskitna fågelpåsar.
Adult järnsparv
Svartvita flugsnapparen ser ut som fladdermöss nu när de ruggar som mest. Stjärtlös och några gamla slitna bruna handpennor , solblekta sedan vintern i Afrika.  De fina svarta fjädrarna börjar komma fram - bra att ha till kommande afrikatur.
Sädesärlorna har ännu inte börjat rugga. Handpennorna är solblekta efter solgasset under vintern , söder om Ekvatorn. De ruggar partiellt även under vintern varpå en tertial och några mindre täckare redan är utbytta och mer svarta.
Tornet fick fint besök av en gammal vän fågelfotografen Lars Lundmark och Anette. Se Lars fantastiska bilder på http://www.larslundmark.se/

Tysk Jan, Lars Lundmark, Anette. Kolla in Lars lilla kameran på stativet :-)
Nästa gång kanske blir 11.7, kvällsmärkning. Innan dess ses vi kanske på någon av alla spelmansstämmor som får polsketakten att sjuda över nejden?
Stjärten satt på denna unga nötväcka
Dagens fångst 30.6  gav
Art
Adult
Juv
Kontroll
Sädesärla
3
16
1
Järnsparv
1


Buskskvätta
1


Sävsångare


2
Törnsångare


2
Trädgårdssång.
3

1
Lövsångare

4
1
Sv v  flug
3


Talgoxe
1
6
1
Nötväcka

2

Pilfink

1

Bofink

2
1
Grönfink

1

Sävsparv


1
Summa 54
12
32
10

1 kommentar:

  1. Ja, mig lär du nog se på Bingsjö i alla fall, Gränslöst spelar till dans vid sju-åttasnåret :D Man kanske kan få hoppa på den 11:e? Om tiden passar :)

    SvaraRadera