Translate

måndag 27 juni 2011

Midsommarmärkning med högtryck i fågeltornet




Den klassiska annandagsmidsommarmärkningen brukar vara folktom och ganska fågelgles. Denna kväll, 26 juni, slog nog alla rekord i ringmärkningsbesökare med hela 37 pers! Det var inte helt glest i näten heller med 28 fångade fåglar, men mer folk än fågel! Solen sken och allt flöt på väldigt bra trots köbildning ibland under rundorna.

På bilden ringmärker Marcus en ung rödhake och Anders S, Nikor B, Elena B, Tina B-S, Jonatan O och Johannes G ser på.

Timmarna innan näten skulle upp for jag ut för att försöka få igång röjsågen som legat ett år och doldes under ett lager av spindelnät - mäkta stolt fick jag igång den och hann jag slå av nätgatorna precis innan näten skulle upp. Sen rullade det på fram till 19 tiden då det blev årets första noll-runda. I de sex-sju uppställda tubkikarna sågs - förutom alla skrattmås ungar -2 brushane hanar, 1 vitkindad gås, 1 lärkfalk, 1 fiskgjuse och det bruna kärrhöksparet tog en sväng ibland. En härmsångare hördes vid spångnäten och naturligtvis hoppades vi få in den i näten. Så vid kvällningen plockar Marcus upp en fin , gul, härmsångare ur en av påsarna. Surprise!
Tidigare har vi bara fångat 4 st härmsångare (2 -04, 1 -06 och 1 -10) vid Kyrkbytjärn. Annat kul var två nötväckor som blev nr 8 och nr 9 för platsen sedan 2002 då vi startade.

Nötväckan är den enda fågeln som kan klättra nedåt. Kolla bakklon på den här troligtvis unga honan. Även näbben har en rolig uppkäftig form.

Nästa gång är jag väldigt osäker på vilket datum det blir på grund av regnhot och annat. Hör av er om ni vill vara med, men ring helst inte timmen innan då jag står med händer och tänder fulla med nät inför uppsättningen.


Söndagens fångst blev artrik med hela 18 olika arter.
Sädesärla 1 juv
Rödhake 1 juv
Buskskvätta 1 kontroll
Rödvingetrast 1 + 1juv
Björktrast 1
Sävsångare 2 kontroller
Härmsångare 1
Törnsångare 1
Trädgårdssångare 1 kontroll
Svarthätta 2
Lövsångare 1 + 1 kontroll
Svv flug 1
Entita 1
Blåmes 1 kontroll
Talgoxe 1
Nötväcka 2 (trol juv)
Bofink 2 + 3 kontroller
Sävsparv 2 kontroller
SUMMA 28 fåglar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar