Translate

måndag 6 juni 2011

Gräshoppsångare och 13 andra arter


En gräshoppsångare kom helt plötsligt upp ur fågelpåsen! Vi har bara fångat en tidigare - i augusti 2005. En häftig locustella med stjärten i vädret. Tur jag fick den på näravstånd , de är ju så svåra att höra i sommarnatten för oss halvdöva.
Dagen bjöd på de första ungfåglarna för säsongen och därmed är lusflugejakten igång. En hel bofinkfamilj på 5 individer och en pilfinkfamilj med deras kusiner - ja, hela 10 pilfinkar blev det ! Skäggdoppingen simmade omkring med två randiga bollar på ryggen. Sävsångarna satt och sjöng på flera ställen längs bäcken och 4 stycken fick vi i näten. Här en kaxig närbild på en av sävsångarna.
Dagens ålderman var en sävsparvhane som jag ringmärkte 17 juni 2007 som gammal hane redan då. Han återfångades 09 och 10. En återkommande sommargäst i Vika! Två andra återvändare dök oväntat upp bland näten. Det var Per & Jenny som numera bor i Värmland.
Förutom vanliga staben med de outtröttliga killarna Johannes & Jonatan så var det en hel del gäster i tornet denna fina sommarmorgon. Rörhönan visade upp sig fint och en outfärgad rosenfink satt och sjöng ovanför näten. Hur var det nu han sa Johannes?
Kolla på bilder som Christer Shapio tog under morgonen (om hans facebooksida är öppen?)

Nästa gång blir kanske flyttad men än så länge är det 17 juni - kväll kl 16- 21 som gäller.

Dagens fångst
Sädesärla 2
Björktrast 1
Gräshoppsångare 1
Sävsångare 2
Rörsångare 1
Törsångare 2
Trädgårdssångare 8 + 1 kontroll
Svarthätta 1
Blåmes 2
Talgoxe 1 + 1 kontroll
Pilfink 5 + 5 juvenila
Bofink 1 + 4 juvenila + 1 kontroll från 09
Grönfink 2 juvenila
Sävsparv 4 kontroller varav en från 07!
SUMMA 48 st





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar