Translate

fredag 17 juni 2011

En italienska i nätet

Det blev en fin kväll vid Kyrkbytjärn med sol, svärmande dagsländor, 39 fåglar i nätet, trevliga ringmärkarvänner, J&J lärde sig ta ner nät och god chokladkaka i massäcken. Vad mer kan man önska?

Men det blev ännu häftigare! I nätet satt en äggstinn sävsångare med aktiv ruvfläck som bar en ring från Italien märkt INFS OZZANO (BO) Italy. Otroligt att vi lyckas få ett utländskt återfynd med tanke på alla miljoner fåglar som finns! Den häckar tydligen här och har fått en ring på vägen ner eller upp från Afrika. Det ska bli spännande att få svar från ringmärkarcentralen senare. Vi fångade hela 9 stycken sävsångare varav 5 var nymärkningar. Sävsångarår?

Redan första rundan var det mycket fågel och vi hade bra flyt med två ringmärkare GMN, MNS, två sekreterare Peter & Aili , en vågmästare Agnes och en släppare/trollsländejagare Johannes - se bilden. Sedan droppade det in friluftsfrämjare, Naturrumsföreståndare, pappor och mot slutet dök även Jonatan & Siw upp. Trots mängden medhjälpare lyckades vi inte fånga en enda lusfluga!

Återfynd av förra årets juvenila entita var kul och vi återfångade ännu en gång vännerna sävsparvhanen från -08 och törnsångarhannen från -09. Dessa arter verkar inte fått ut ungar ännu, men det hade däremot skrattmåsarna, sothönan, kanadagåsen och skäggdoppingen. Smågulligt var det att se den lilla blåmesfamiljen på en vuxen och 4 små...men mindre roligt att sen plocka och ringmärka dom. Jag tycket mig höra aaaj, aj från ringmärkande Marcus bredvid.
En av de två grå lövsångarna vi fångade hade en ovanlig teckning med en vit armpenna på båda vingarna. Senaste mode i fågelvärlden?







Totalt fångade vi 39 fåglar av 12 arter enligt följande:

Buskskvätta 1 + 2 kontroller
Rödvingetrast 1
Sävsångare 5 + 4 kontroller varav 1 ITALIENSKA
Törnsångare 1 + 1 kontroll
Trädg. sångare 1 + 2 kontroller
Lövsångare 3 + 1 kontroll
Entita 1 kontroll
Blåmes 1 + 4 juvenila
Pilfink 1 juvenil + 3 kontroll
Bofink 1 + 1 kontroll
Grönfink 2
Sävsparv 3 kontroller
SUMMA 39
Nästa ringmärkning är planerad till 26.6, kvällsmärkning. Väder och annat kan ändra tidpunkt så hör av dig om du vill vara med.
Gittankvittran

1 kommentar:

  1. Intressant att läsa om återfynd från Italien!

    SvaraRadera