Translate

tisdag 24 maj 2016

CES i Kyrkbytjärn och Öland samtidigt

Två ringmärkta hanar på bilden. Buskskvättan Saxicola rubetra märktes vid Kyrkbytjärn. Den andra har jag inga uppgifter om.  FOTO: Stig-Åke Svensson
CES 21 maj 

Det blev inte så mycket bilder denna andra CES omgång  21 maj, eftersom Stig-Åke var ensam ringmärkare och hade fullt sjå med att ringmärka och fixa all biometri. Han hade som tur var god hjälp av assistenterna Linnea, Magnus, Grim, Uno, Henny och Tysk Jan.  Fångsten gav 18 fåglar av 8 arter vilket är en helt normal märkardag i maj. Kul att det dök upp buskskvättor som minskat mycket de senaste åren sedan slyet kapades längs stigen. Men var är törnsångarna och svartvita flugsnapparna?


Roligaste återfyndet var en lövsångare som märktes för nästan exakt 3 år sedan 2013-05-17 och då som 2+ alltså 1 år eller äldre. Otrolig bedrift för den lille sångaren.

Enligt yr.no så ser det ut att nästa gång behöver flyttas fram till lördag 28.5? Även då hotas med regn. Återkommer på facebook ( Ringmärkning i Falun)och här på bloggen.

Fångst  21 maj 2016
Art
Adult
Kontroll
Sädesärla Motacilla alba
2
1
Buskskvätta Saxicola rubetra
2

Sävsångare Acrocephalus schoenobaenus
1
1
Trädgårssångare Sylvia borin
1

Lövsångare, Phylloscopus trochilus
3
2
Blåmes Parus caeruleus

2
Talgoxe Parus major

2
Sävsparv Emberiza schoeniclus
1

SUMMA    18
10
8

OTTENBY, Öland  19-22 maj 
Rebecka ska släppa nattskärrehonan Caprimulgus europaeus som vi fångade sista dagen
Jag och Rebecka Jonpers tog en kort fyra dagars tur ner till Ottenby och Jeanette var på kalas, samma helg som CES nr 2 genomfördes i Kyrkbytjärn. Tryggt att Stig-Åke kunde axla CES märkningen på egen hand. Öland visade som vanligt sin soliga sida, men ovanligt fågeltomt i näten. Var är alla fåglar? Tyvärr var det många 2+ fåglar som ramla in som lövsångare, härmsångare, törnskata, grå flugsnappare. Dom är inte svåra att åldersbestämma eftersom gamla och unga byter hela dräkten under vintern, Vi hade velat öva mycket mer, särskilt med tanke på att vi hade stora mästare som Lars Svensson med i labbet. Vi fick i alla fall en del fina studier på ärtsångare och törnsångare tillsammans.

Fina fågelobservationer vi fick de få dagarna var röd glada, stäpphök, smalnäbbad simsnäppa, fjällpipare, skärsnäppa, sandlöpare, skräntärna,  turturduva, kaspisk trut och de klassiska ölandsarterna halsbandsflugsnappare och höksångare,
Tjusig fotoobjekt farmför klassisk bakgrund med Långe Jan. Rödstjärt hona Phoenicurus phoenicurus
Hämplinghanen Carduelis cannabina lyser vackert så här på våren
Inget dåligt stöd vi hade vid åldersbestämningar i labbet. Lars Svensson, Magnus Hellström, Aron Edman och David Erterius
Två stiliga hanar, Micha Gijsbers och törnskatan Lanius collurio
Vissa har vanan att snuffa på alla fåglar. Mikaela Kähäri med en kärrsnäppa Calidris alpina

Tublinan på Udden
Fjällpiparen Charadrius morinellus som stannat länge på min favoritplats Seby läge
Höksångaren Sylvia nisoria sitter i busken i bakom Rebecka, kanske svårt att se härifrån....
Avslutar med en  av alla mina bilder med Långe Jan i bakgrunden. Här en härmsångare Hippolais icterina







3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, det är fantastiskt nu! Toppen att du och Magnus var med och hjälpte till i lördags! Jag hade skrivit i bloggen att jag var på Ottenby 26-29 maj. Ha, ha, jag lever i framtiden! Rättade nyss.

      Radera