söndag 23 juli 2017

Tornseglare GPS loggas och nästa CES

Först om kommande CES märkning vid Kyrkbytjärn. Det blir imorgon måndag 24 juli, näten uppe mellan kl 16-21. En grupp från Sätergläntans fågelslöjdarkurs kommer kanske att vara med.

Mitt i sommaren och full aktivitet på ringmärkning och loggning av tornseglare, Apus apus. Nu har jag klivit upp strax efter kl 5 flera mornar i rad och i morgon blir den sista. Det gäller att vara uppe innan tornseglarna vaknar så vi enkelt kan ta dom i holkarna och försiktigt lägga tillbaka familjerna igen. Ofta fortsätter de att sova ytterligare någon timme innan de ger sig ut vid kl 7-8 på morgonen. 



Fotot visar min kära 38:a i Bjursås som varit med på ljusloggprojektet varje år sedan 2011. Nu har hen fått vila i två år från loggar, men i år är hen med på ett GPS projekt. Det är Johannes Granström som gör ett gymnasieprojekt inom Lunds universitets större projekt om tornseglarna. Han ska genom GPS-mottagare studera var tornseglarna från Bodarna i Bjursås födosöker under dagen. Vi har därför försett fyra stycken tornseglare med GPS-mottagare som de ska få ha under några dagar. De ska slippa ha denna ryggsäck under färden till Liberia/ Kongo i vinter. Ja, det är just dit våra tornseglare är under vintermånaderna. Det har vi fått fram genom ljusloggerprojketet som pågick 2011 - 2014. Just denna tornseglare har varit väldigt snäll och hjälpt oss år efter år. Gissa om jag blev extra glad när hen satt i samma holk igen. Kär vän!

Full fart kl 6 på morgonen när Johannes och husägare Birger Roos hjälper till i fångsten av tornseglarna.
I Bjursås checkade vi alla tre häckningar med totalt 7 ungar. Ett par ligger fortfarande på ägg. Av de vuxna fåglarna fick vi tag i 5 stycken och alla dessa var samma par i samma holk som förra året. 
Elsa Zetterström och Leif Liss är värdpar för tornseglarna i Kniva
Idag söndag 23 juli for jag till Kniva för att checka deras 4 par som också varit med i ljusloggprojektet sedan 2012 samt att märka deras 7 ungar. Det blev väldigt lyckat då vi fångade alla vuxna för kontroll och ringmärkte alla ungarna inom 1,5 timme. Två av paren var samma som 2016 och troligen även den tredje holken, men där fångade vi bara en adult förra året. En holk bestod av en individ från samma holk sedan 2016 och en som häckat i en annan holk 2015. Även där missade vi den ena adulta förra året, så dom kanske var ett par redan då?
En gammal kompis som häckat i samma holk sedan 2014. Aj vad dom kniper fast i mina fingrar. Det har runnit en del blod - från mig - dessa dagar.

Ungfåglarna har vita bräm på sina fjädrar och är feta, ibland fetare än sina föräldrar. Bra att vara tjock om det blir dåligt väder. Då klarar sig ungarna i upp till två veckor utan matning. Det sägs att de kan gå i dvala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar